Élét veszti a digitális svájcibicska

Vágólapra másolva!
Szeptember közepétől elbutulnak a Victorinox titkosított adattárolóval felszerelt  bicskái. Az kések éle nem tompul el, az adatvédő funkciók azonban felmondják a szolgálatot - adta hírül az Engadget technológiai blog.
Vágólapra másolva!

A modern svájcibicskákon nem csak kés és olló van, hanem egy terabájtos titkosított tárhely is. A beépített pendrive azonban nem bizonyult olyan tartósnak, mint az acél penge: a cég két évvel a kütyük piacra dobása után ki is vonja a piacról a titkosítós bicskákat.

Forrás: Victorinox
Már nem a reszelő a legnagyobb extra a svájcibicskában

Szeptember közepéig van idejük lementeni adataikat a pendrive-os bicskák tulajdonosainak. A hónap közepén lejár a kütyün alkalmazott tanusítvány hitelessége, és a cég nem tervezi megújítani azt. A drága, adatvédelmi funkciókkal felszerelt bicskákat vásárlóknak azt javasolja a Victorinox, hogy készítsenek azonnal biztonsági másolatot a 8-16 gigabájtos svájcibicskáról.

A tanúsítvány lejárása és a titkosított adattároló használhatatlanná válása azért különösen kínos a Victorinoxnak, mert a cég jellemzően élettartam garanciát vállal a termékeire. Amíg azonban egy acél pengénél ez egyszerű feladat, addig a titkosított adattárolásnál folyamatos költséget jelent a Victorinoxnak. Facebook oldalán a Victorinox azt írta, hogy a jövőben a szoftveres szolgáltatásokat külső beszállítóktól fogják igénybe venni. A svájcibicskákat gyártó vállalat saját titkosítási fejlesztések helyett arra fog koncentrálni, hogy a késeik jók legyenek.