Mobilnetszolgáltatást indít a UPC

Vágólapra másolva!
A Vodafone hálózatát használó mobilinternetes szolgáltatást indít a UPC. A modemeket és SIM-kártyákat mától meg lehet vásárolni a szolgáltató üzleteiben. A UPC elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hangszolgáltatást is nyújtson, ám a közeljövőben erre nem kerül sor. 
Vágólapra másolva!

A várakozások ellenére nem indít saját mobilszolgáltatót a UPC, a mobilinternetes csomagok azonban mától megjelennek a cég kínálatában.
"Óvatosan lépünk be a piacra, jelenleg csak mobil adatszolgáltatást akarunk" - mondta Betzalel Kenigsztein, a UPC Magyarország vezérigazgatója. A vezérigazgató elmondta, hogy a szolgáltatást a UPC jelenlegi ügyfeleinek szánják, akik olcsóbban is vehetik igénybe a
szolgáltatást.

A legkisebb internetcsomag havi egy gigabájt forgalmazását teszi lehetővé, a legnagyobban pedig hat gigabájt adatforgalom található. A legolcsóbb, csak meglevő UPC ügyfeleknek elérhető csomag 1500 forint lesz, a legdrágább ajánlat pedig 6500 forintba kerül havonta. A hálózaton elérhető sebesség 7,2 megabit másodpercenként, azonban egy havi 600 forintos sebességnövelő opcióval 21 megabites sebességű kapcsolatra is elő lehet fizetni. A csomagot egyszerű SIM-kártyaként és USB modemmel együtt is meg lehet vásárolni. A csomagárak az UPC oldalán tekinthetők meg.

A UPC anyavállalatánál volt már arra példa, hogy teljes virtuális mobilszolgáltatóval bővítette egy-két leányvállalat a portfólióját. Kengisztein a chilei és a hollandiai leányvállalatokat hozta példának. A vezérigazgató szerint elképzelhető, hogy a jövőben mobilos hangszolgáltatással is bővíti a cég a kínálatukat, de erről fél-háromnegyed év múlva tud nyilatkozni a cég. A mobilnetes szolgáltatástól azt várják, hogy az év végére több ezer felhasználót csábítson magához a meglevő UPC ügyfelek közül.

Megszaporodtak a mobilszolgáltatók

Az elmúlt években megszaporodtak a magyar mobilszolgáltatók, több cég indított saját mobilos márkát,. Március elejétől a Tesco áruházakban
is lehet saját márkás, a Tesco Mobilhoz tartozó készüléket és SIM-kártyát kapni. Az áruházlánc és a Vodafone által közösen alapított cég több hagyományos készüléket és két belépőszintű okostelefont kínál. A cég alacsony percdíjak helyett a kártyákra feltöltött összeg megduplázásával próbálja magához vonzani a költségtudatos fogyasztókat. A Lidl áruházlánc a Magyar Telekommal indított saját virtuális mobilszolgáltatót Blue Mobile néven. A cég egy hagyományos készüléket és két belépőszintű okostelefont kínál, percdíjai pedig csúcsidőtől függetlenül minden esetben 33 forintosak. Mindkét virtuális mobilszolgáltató kínál mobilinternetet, ám egyiknek sem ez a fókusza. Boltjaikban külön mobilnet modemes ajánlat nem érhető el.

2012 végére a negyedik hazai mobilszolgáltatónak is el kell indulnia. A frekvenciaárverésen a Magyar Posta Zrt., Magyar Villamosművek Zrt.
és az MFB Invest Zrt. alkotta konzorcium MPVI Mobil Zrt.nevű cége nyerte meg azt a sávot, amin új, állami tulajdonú szolgáltató indulhat. A cégnek 2012. december 31-ig kell elindulnia, ám a frekvenciapályázat körüli perek miatt várhatóan csúszni fog az indulása.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.