Vágólapra másolva!
A Wikileakset, a Russia Today orosz hírportált és a brit igazságügyi minisztérium honlapját is túlterheléses támadás alá vette egy Antileaks nevű csoportosulás - számolt be az eseményről hétfő este az Index. A tiltakozók vezetője büszke amerikaiaknak nevezte magukat, akiknek nem tetszik Assange és a Wikileaks tevékenysége, amit újgenerációs terrorizmusnak tartanak.
Vágólapra másolva!

Túlterheléses támadás alatt áll a Wikileaks és a Russia Today orosz hírportál, ahol a Wikileaks-alapító Julian Assange-nak saját show-ja fut - írta hétfő este az Index. A cikk időpontjában a brit igazságügyi minisztérium honlapja is meg volt bénulva.

A támadások az Anonymous nevű hekkercsoport blogjára hivatkozó cikk szerint akkor kezdődtek, amikor néhány napja Ecuador bejelentette, hogy menedékjogot ad a Wikileaks alapító Julian Assange-nak, a brit kormány pedig válaszul megfenyegette az országot, hogy megvonják a diplomáciai státuszt a nagykövetségüktől, ahol jelenleg Assange tartózkodik.

A DDOS-támadásokért egy Antileaks nevű csoport vállalta a felelősséget, aminek DietPepsi néven futó vezetője azt írta, büszke amerikaiak, akiknek nem tetszik Assange és a Wikileaks tevékenysége, amit újgenerációs terrorizmusnak tartanak. Az Antileaks mögött sokan a CIA-t vagy a Pentagont sejtik, amit DietPepsi határozottan tagad. Az viszont tény, hogy az amerikai védelmi minisztériumnak jó néhány éve van online műveletekre szakosodott katonai egysége, a Wikileakset pedig 2010-ben az amerikai nemzetbiztonságra veszélyes szervezetek közé sorolták.

A támadás az Index szerint másodpercenként nagyjából 10 gigabites adatforgalmat használt (összehasonlításképpen, a teljes magyar internet adatforgalma csúcsidőben 120 gigabit közül van), és technikailag nagyon hasonlított arra a megoldásra, amit a Microsoft ororsz segítséggel fejlesztett ki, és vetett be nemrég bittorrent-hálózatok ellen.

Megszólalt az ügyben a jellemzően szintén túlterheléses támadásokkal operáló Anonymous aktivista-hekker csoport is, ami egyébként a Wikileaks támogatója. Az Anon üzenetében CIA-bébiknek nevezi az Antileakset, amit "az amerikai kormány és annak cionista mesterei" irányítanak, és a leleplezésüket ígéri.