Milyen PC-t kapjon a gyerek?

Vágólapra másolva!
Manapság már nem kérdés, hogy egy számítógép segíthet-e a tanulásban. Ám korántsem ennyire egyértelmű, hogy a különböző számítógéptípusok közül melyik lehet a jó választás, ha kisebb vagy nagyobb gyereknek szánjuk.
Vágólapra másolva!

Asztali PC, a strapabíró mindenes

Bár az asztali gépek egyre inkább visszaszorulóban vannak, ha gyerek van a családban, kifejezetten jó választás lehet egy ilyen masina. Sok esetben a régi gépet örökli meg a család legfiatalabb tagja, de egy Pentium 4-esnél lassabb processzorral szerelt gépet már a gyerekre sem érdemes rásózni. A legjobb, ha ennél újabb, legalább kétmagos processzorral szerelt konfigurációt választunk: monitor nélkül ötvenezer forint alatti áron jó minőségű, márkás gépeket lehet venni legális operációs rendszerrel, garanciával a hazai használtgép-kereskedőknél. Egy teljesen új gép ára nagyjából 140-150 ezer forint körül van.

Forrás: AFP

Előnyök: Az asztalon lévő PC-ben jóval nehezebb kárt tenni egy laptopnál: ha bele is borul a kakaó a billentyűzetbe, egy-két ezer forintért lehet újat venni a boltban. Ugyanez a művelet egy laptop esetén nagyságrendekkel többe kerül. Egy asztali gépet egyszerűen lehet javítani, az informatikus ismerős percek alatt bele tud rakni több memóriát, nagyobb winchestert vagy olyan videokártyát, ami a legújabb játékok futtatására is alkalmassá teszi a gépet. PC-n azért érdemes játszani, mert - különösen a Steamen és más online áruházakban - olcsóbbak a játékprogramok, mint xboxos vagy playstationös társaik.

Hátrányok: Komplikált elvinni a szünidőre a nagymamához vagy a rokonsághoz, és lakáson belül sem lehet rohangálni vele. Eleve el kell dönteni, hogy a PC a gyerekszobában vagy másutt lesz, bár az ingyenes Windows Live Családbiztonság programmal a szülők például letilthatják az éjszakai internetezést. A videojátékozáshoz nem elég egy alapgép, legalább egy több tízezer forintos videokártyára szükség van ahhoz, hogy a látványos 3D-s játékok is fussanak a PC-n.


Laptop, a hurcolható drágaság

Mostanra már minimálisra csökkent a laptopok és asztali gépek közötti árkülönbség, de a látványos játékok futtatására is alkalmas hordozható gépek ma is a drágább kategóriába tartoznak. Ha a játékok futtatása nem téma - mert van otthon mondjuk konzol -, akkor 130 ezer forint körül lehet találni noteszgépet akár legális Windowszal együtt is. A legolcsóbbak a 15,6 colos képernyővel szerelt modellek, az ennél kisebb vagy épp nagyobb típusok mind drágábbak. Ha a régi laptopot örökli meg a gyerek, internetes aukciós oldalakról érdemes hozzá új akkumulátort vadászni, ezek utángyártott példányai olcsón lehelnek új életet a gépbe. A Pentium M lapkánál régebbi processzort tartalmazó gépekkel már nem érdemes foglalkozni.

Fotó: Rostás Bianka [origo]

Előnyök: Egy laptopot át lehet vinni az ottalvós haverhoz, a telekre és a nagymamához is, de lakáson belül is kényelmesen hurcolható. Ha kell, a gyerek elvonulhat vele a szobájába, de könnyen el is lehet zárni a szekrénybe.

Hátrányok: Egy laptop általában drága, viszont könnyű leejteni, leönteni vagy egyéb módon kárt tenni benne. Ez ellen külső monitor, egér, billentyűzet megvásárlásával lehet küzdeni, bár ez a mobilitás kárára megy.


Netbook, az olcsó szolga

Relatíve alacsony áruk miatt még mindig nem tűntek el a netbookok a boltokból, pedig használhatóságuk tekintetében nem sok jóval kecsegtetnek a számítástechnika mostohagyerekének tekintett netbookok. Egy ilyen minigépet 70-100 ezer forint körüli áron lehet hazavinni.

Forrás: [origo]

Előnyök: Egy netbook könnyű és kicsi, bárhova könnyen el lehet cipelni, bár ez főként idősebb, középiskolás gyerek esetében jelent előnyt.

Hátrányok: Rendkívül gyatra teljesítményt nyújtanak a mai netbookok, a miniatűr képernyő chatelésre, facebookozásra alkalmas, de hosszabb szövegek, táblázatok szerkesztésére kényelmetlen. A Windows 8 megjelenésével ezeket a gépeket pár éven belül ki fogják váltani az univerzális tabletek, amelyekhez billentyűzet is kapcsolható.

Táblagép, a menő, de buta alternatíva

Egyelőre az iPad a táblagépek királya, de a rivális Google Androiot futtató kihívók is egyre jobban fejlődnek. Utóbbiakból már ötvenezer forintért is kapható kisfelbontású képernyővel szerelt típus, de százezer alatt már elég korrekt felszereltséggel is elérhetővé vált, míg az iPad legolcsóbb második generációs példányáért még mindig 120 ezer forintot kérnek el. A Windows 8 és Windows RT szoftvert futtató gépek csak október végén érkeznek, felehetően komoly lökést adva a tabletek piacának.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Előnyök: Bekapcsolás után pár másodperccel használatba vehető, akár nyolc-tíz órás üzemidőt kínál, mindenféle rajzoló- és oktatóprogram is elérhető gyerekeknek tablethez. A táblagépek rendszerét nem is lehet hazavágni a számítógépes operációs rendszerekhez hasonlóan ügyetlen beállításokkal, a programok is automatikusan települnek rájuk, minimális hozzáértéssel már működnek.

Hátrányok: Egy tablet még nem képes teljesen kiváltani a számítógépet, sok program nem érhető el ezekre, és teljesítményük is valamelyest korlátozott, és gépelni is csak külső billentyűzettel könnyű rajtuk. Az iPad esetében idegesítő lehet, hogy nem lehet egyszerűen fájlokat másolni rá, vagy például pendrive-ot, memóriakártyát dugni a gépre, míg az androidos gépeknél a készülékek tudása a gagyi és a luxuskategória között ingadozik. Az Android 4.0-nál régebbi szoftvert futtató tabletet gyereknek sem érdemes venni.