Véget ért a világ leghosszabb szoftverfrissítése

Vágólapra másolva!
Minden billentyűleütésnek 14 perc kellett, hogy elérjen a Mars-járóig, és újabb 14 percet tett meg a visszaigazoló üzenet. A Curiosity rover új szoftverében már navigáció is van, és a kerekeit is tudja használni az űreszköz.
Vágólapra másolva!

Még nem jegyezték be a Guinness Rekordok Könyvébe, de a technológia történetének valószínűleg leghosszabb szoftverfrissítése ért véget. Az adatcsomagokat a Földről indították, valószínűleg a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának pasadenai főhadiszállásáról, a cél viszont a Gale-kráter volt a Marson.

A Curiosity Mars-járó szoftverének frissítésére azért volt szüksége, mert az eszköz beépítette memóriája túl kicsi ahhoz, hogy a több éves tudományos küldetés teljes programját eltárolják benne. Egyszer már repülés közben frissítették a Mars Science Laboratory szoftverét, a landolás óta azonban nem nyúltak hozzá a kutatók az űreszközhöz. Az új szoftverrel a rover képes lesz használni a kerekeit. Az első kerékpróbára a küldetés tizenharmadik napján (vasárnap) kerül sor, jövő kedden pedig el is indul a Curiosity.

Semmit nem siettek el az informatikusok

A szoftverfrissítés négy napot vett igénybe. Ben Cichy, a Curiosity fő szofvermérnöke a Wirednek nyilatkozva elmondta, hogy rendkívül módszeresen láttak neki a feladatnak, mert nem akarták, hogy valami kivédhető, apró hiba miatt hibás program kerüljön a Mars-járóra. Az új program a kerekek meghajtása mellett a navigációs kódot is tartalmazza, ami lehetővé teszi, hogy a gép elinduljon tudományos célpontja felé. A program, a földi navigációs szoftverekhez hasonlóan, képes az újratervezésre, ki tudja kerülni a szembejövő akadályokat.

Forrás: NASA
Magát tudta fotózni, de a kerekeket megmozdításához nem volt szoftver a rovernek

A szoftverfissítés első napján az új programot csak a rover RAM-jába töltötték fel. Ott a marsi nappal alatt tesztelhették, hogyan viselkedik a kód a Mars-járón, este viszont, mikor az eszköz számítógépe hibernáláshoz hasonlító állapotba helyezte magát, a kód törlődött a memóriából. Ha a program hibásnak bizonyult volna, a küldetésnek csak ez az egy napja esik ki. A frissítés második napján a Curiosity ikerszámítógépének üzemben lévő felére töltötték fel a végleges frissítést, majd a folyamatot megismételték a tartalék számítógéppel is.

Negyed órát utazik minden billentyűleütés

A szoftverfrissítést több előre látható tényező nehezítette meg. A NASA kutatóinak számolniuk kellett azzal, hogy a Mars bolygó több mint 563 millió kilométer távolságra van a Földtől. Valamint az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a Mars-járóra a leggyorsabban úgy lehet adatot juttatni, ha a bolygó körül keringő orbitereknek küldik el először az adatcsomagokat és azok sugározzák le a Curiositynek. A frissítést lassította, hogy minden parancs 14 perc alatt jutott el a roverre, a megerősítésnek pedig további 14 perc kellett, hogy visszaérjen a Földre. Az informatikus csapatnak így minden leütött enter után fél órát kellett várakoznia.

Forrás: AFP
Félmilliárd kilométerre a Földtől nem szabad hibázni

Egy-egy áthaladás ugyan csak nyolc percig tart, ám ez alatt annyi adatot tud lejuttatni a keringőegység, ami közvetlenül a Földről sugározva húsz órát venne igénybe. Az adatok küldése azért is egyszerűbb a keringőegységeken keresztül, mert azok napi tizenhat órán keresztül kapcsolatban vannak bolygónkkal.