Sokan fogják anyázni a Windows 8-at

Windows 8, Microsoft, bemutató, laptop
Vágólapra másolva!
Indításakor animációval próbál segíteni, az első vele töltött percek mégis idegtépők lehetnek az átlagfelhasználó számára. Táblagépen a Windows 8 végleges változata remekül fut, a hagyományos monitort és egeret használó emberek azonban könnyen kaphatnak sikítófrászt tőle. Dolgozni pedig senki sem szeretne az ultramodern felületen.
Vágólapra másolva!

"Ami jó benne, azok pont a régi funkciók. A fiam hamarabb kiismerné nálam, de apámnak nem merném odaadni. Olyannak nem adnám, aki még nem használt okostelefont. Mütyüzésre sokkal jobb, de egérrel nem praktikus. Nincs meg benne az az előny, ami miatt áttérnék rá." A fenti mondatok azoktól a napi sok órát számítógépet használó kollégáinktól származnak, akik kipróbálták a Windows 8 végleges, csütörtöktől bárki számára elérhető verzióját.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YQgv3WXXsTfJ9icw
Ez az összes segítség, ami a Windows 8-hoz jár

Az új Windowst egy teljes értékű számítógépnek tekinthető Samsung Slate táblagépre és egy asztali PC-re is feltelepítettük. Előbbi esetben az érintőképernyőt, az utóbbiban az egeret kellett használniuk a tesztelőinknek. Mindegyikük számára levetítettük a fent látható rövid animációt, amely arra hivatott, hogy a felhasználókat megtanítsa az új felület kezelésére.

"Olyannak nem adnám, aki még nem használt okostelefont"

A programozó anyja révén a számítástechnikával fiatal korában megbarátkozó projektmenedzser kolléganőnk egyáltalán nem talált kivetnivalót a Windows 8-ban. Fél tucat tesztelőnk közül ő volt az egyetlen, aki szinte magától kitalálta az új Windows működését a kezébe adott táblagépen.

Forrás: Microsoft
A csempékkel teli felület a Windows Phone 7-ről lehet ismerős

Szerinte csak olyanoknak érdemes próbálkozniuk az új Windowszal, akik már gyakorlatot szereztek okostelefonnal, mivel az operációs rendszer új kezelőfelületének felépítése azokkal mutat közeli rokonságot. A képernyő bal oldalán elrejtett, a programok közötti váltást biztosító felület előcsalogatása még neki sem sikerült önállóan. Szerinte azonban gyakorlással a Windows 8 újszerű gesztusvezérlése is megszokható.

Dolgozni senki sem akar a Windows 8-cal

Bár olyan felhasználókkal próbáltattuk ki a Microsoft legújabb operációs rendszerét, akik számítógéppel végzik a munkájukat, munkahelyi gépeiken egyikük sem vágyik az új szoftverre.

Egy férfi termékmenedzser kollégánk úgy fogalmazott, hogy "a Windows 8-ban nem találta meg azt a pluszt, ami miatt megérné lecserélni a bevált operációs rendszerét, a Windows 7-et". A cserével egyébként nem is kell kapkodnia, hiszen a szoftvercég 2020-ig még biztosan támogatni fogja a 7-es verziót. A Windows 8 Start menüjét kiváltó teljes képernyős felületet nem tartotta kiemelkedően zavarónak, szerinte a felhasználók teljesen át fognak állni rá: "a fiam három perc alatt kiismerné, apám viszont azt mondaná, hogy ezzel nem lehet semmit kezdeni."

Forrás: Microsoft
Igazán táblagépen kényelmes a Win 8

Az [origo] tervezőgrafikusaként dolgozó tesztelőnk régi ismerősként üdvözölte a Windows 8-at, mivel korábban már végigpróbálta a szoftver összes bétaverzióját. A tesztverziókhoz képest behozott apró változásokat, például a jobban áttekinthető szoftverboltot, a programok kényelmesebb bezárásának módját emelte ki. Ugyanakkor a végleges verzió sem tudta eloszlatni teljesen az aggályait: elképzelni sem tudja, hogy a Windows 8 felületén hatékonyabban tudna dolgozni, mint a jól megszokott Win 7-en.

"Ha ráraknám az otthoni gépre, kitörne a világháború" - mondta az [origo] Macintosh-rajongó grafikusa a PC-re telepített Win 8 láttán. A Windows Phone 7 felületét kifejezetten kedvelő, a korábban Metrónak hívott felületet bátornak tartó tesztelő a régi Windowsokat idéző asztal megtartásával nem értett egyet. A Windows RT-s, kizárólag appokat futtató táblagépeket várja, a családi PC-n azonban nem merné frissíteni az operációs rendszert, mert a régi Windowsokat megszokó családtagokat összezavarná az új felület.

"Ami jó, az a régi"

Még a régi jó DOS-os emlékekkel is rendelkező, a Windows XP-hez az utolsó utáni pillanatban is ragaszkodó gasztrorovatos kollégánkat nem nyerte meg a Windows 8 új felülete. Az előző, a közvélekedés szerint jól sikerült Windows-verziót, a hetest már sikerült megszoknia, de nem tervezi, hogy átvált a legújabb rendszerre.

Forrás: Microsoft
Régi programokat és új appokat is futtat a rendszer

Próbája során megnyugodva vette tudomásul, hogy Desktop nézetben az összes régen megtanult billentyűkombináció, trükk és rutin működik. A Microsoft felülettervezői és grafikusai által kitalált újításokat azonban messze kerülné. Véleményével valószínűleg nincs egyedül, az operációs rendszert egyszerű eszköznek tekintő, rutinból számítógépező felhasználók vélhetően hasonló távolságtartással fognak a Win 8-hoz közelíteni.

A régi Start menüért hackelni kell

A Start menüre és az egyszerű asztalra igényt tartó, valamint a régi felületre háttérképet helyezni akaró felhasználók igényeit a Microsoft várhatóan nem fogja kiszolgálni. Ügyes trükkök és ingyenes alkalmazások azonban már vannak arra, hogy a Windows a régi fényében tündökölhessen. Szkriptet kell írni, és automatikusan végrehajtódó utasításokat kell beállítani, hogy a számítógép indulásakor se tűnjön fel az új felület.

Forrás: [origo]
Kicsit csalás, de hasznos lehet a Classic Shell

Még hasznosabbnak ígérkezik a Start menüt az asztalra visszahelyező szoftver. A Classic Shell nevű ingyenes program egyszerű szoftverlistát kínál, felpattan, ha a felhasználó lenyomta a Windows gombot a billentyűzeten. Az alig egy megabájtos programot használva csak akkor kell a felhasználónak átváltania az új felületre, ha kedve tartja, a szoftverek indításához nem kell a Metro felületen kattintgatni.

A tabletekre tette fel a sorsát a Microsoft

A Windows 8 megtervezésekor a Microsoft az ipar nagy újítójának számító Apple-nél is merészebb volt, hiszen radikális lépéssel egyesítette számítógépes operációs rendszerét egy táblagépes felülettel. Ennél még az Apple is kisebb lépésekben halad, bár ott is érezhetően közelednek egymáshoz az iPad és a Mac számítógépek funkciói. A merészség miatt azonban a Windows 8-ról nehezen lehet eldönteni, hogy micsoda: tabletes rendszernek néhol konzervatív, asztali operációs rendszernek pedig nagyon tabletszerű.

Az új Windows végleges verziójának kipróbálásakor szembetűnő volt, hogy mennyivel természetesebben lehet használni a szoftvert érintőképernyős gépen, mint a hagyományos egér és billentyűzet párosával, ahol a teljes képernyős nézet és a gesztusok nem túl praktikusak. A Microsoft minden bizonnyal arra számít, hogy hamarosan a hagyományos laptopok helyett billentyűzetté és táblagéppé kettéválasztható, ultramobil gépeket fogunk használni. A meglévő gépparkot - és az azokat használó, megszokott szoftvereikhez ragaszkodó anyukákat és nagyszülőket is - pedig a Windows 7 még gond nélkül ki tudja szolgálni a következő nyolc évben.