Robotkanál segít a béna szakácsnak

robotkanál smoon
Vágólapra másolva!
Táblagép vezérelte kanál segíthet a kezdő szakácsoknak, akik még nem tudják, hogy az egy csipetnyi só az hány késhegynyinek felel meg. A prototípus már kész van, boltban viszont még nem kapható.
Vágólapra másolva!

Nem minden szakács elégszik meg a körülbelül lemért vagy az érzés szerint adagolt összetevőkkel. A konyhával ismerkedőket többnyire zavarja, ha pontos mértékegységeket író receptek helyett helyett nehezen értelmezhető, csak tapasztalat alapján elkészíthető recepteket kapnak. Egy japán tervező a késhegynyi, csipetnyi, kevés és maroknyi mennyiségek definiálása helyett olyan kanalat tervezett, amely képes átállítani a saját űrtartalmát.

Forrás: Keita Watanabe
Csak lapátolni kell az összetevőket, minden mást elvégez a robotkanál

Az angol kanál (spoon) szó után smoonnak nevezett kütyüből több verzió is létezik, ám egyik sincs érett meg még a tömeggyártásra. A nagyobb, 150 mililiteres mérőkanál majdnem minden főzési feladatra elég, azonban munka közben zavaró lehet, hogy drótok erdeje lóg ki az eszközből, amely egy Arduino mikrovezérlőben végződnek.

Mértékegységek közt is vált a robotkanál

A bemutatóvideóban már látszik, hogy a jövő robotikus mérőkanala akkor működk jól, ha van hozzá egy táblagép, ami sorról sorra megjeleníti a receptet a kezdő szakácsnak. Ez az gép lehetne felelős azért is, hogy átállítsa a kanalat a megfelelő méretűre az egyes összetevőknél. Az ideális program a különböző mértékegységeket is át tudja váltani. Be tudja állítani a kanalat úgy, hogy két csészényi rizst, 200 gramm lisztet vagy 3 deciliter tejet ki lehessen vele mérni. A smoon használójának nem is kell figyelnie arra, hogy milyen mértékegységről beszél a recept, elég ha azt olvassa le a képernyőről, hogy hány kanlányit kell belelapátolni a keverőtálba.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XEx3WubXqR358uAF
A recepteket a táblagépnek kell feldolgoznia

A prototípus állapotú eszközzel még sok munkája lesz a feltalálójának. A drótos kapcsolat miatt a smoon használata egyelőre kényelmetlennek tűnik. Amennyiben viszont a drótot eltünteti a tervező, akkor a kanál méretét beállító szervómotor tápellátását kell megoldani. Végül pedig, mert főzés közben elkerülhetetlenül összekoszolódik a kanál, azt is meg kell oldani, hogy a smoon egyszerűen elmosható legyen, és még a mosogatgépet is túlélje.