Fejlesztők becsapásával vádolják a Facebookot

Vágólapra másolva!
Közösségi platformjának fejlesztői szerint a Facebook valójában át sem nézte azokat az applikációkat, amelyek bevizsgálásáért komoly összegeket kért el partnereitől. Az ügy kapcsán az amerikai  Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit napilap hírportáljának értesülései szerint a Facebook még 2009-ben hirdette meg applikációbevizsgálási programját. Ennek keretében a közösségi oldal nonprofit szervezet esetén 175 dolláros (~40 ezer forint), profitorientált vállalkozás esetében 375 dolláros (~85 ezer forint) megfizetése ellenében vállalta azt, hogy bevizsgálja a külső felek fejlesztéseit. A bevizsgált, tehát hivatalosan is megbízható működésűnek ítélt alkalmazások különböző előnyt élveznek, például kiemelt helyen jelentek meg az applikációk listázásakor.

Az amerikai versenyhivatal szerepét is betöltő FTC vizsgálatai nyomán kiderült, hogy a közösségi oldal mintegy 95 ezer dollárt, vagyis 21 millió forintot szedett be a bevizsgálás elvégzéséért, majd összesen 254 alkalmazást látott el "jóváhagyott", vagyis a felhasználó szempontjából tökéletes működést ígérő címkével. Az FTC vizsgálatainak eredményei szerint azonban a Facebook valójában nem vizsgálta meg a rendelkezésére bocsátott szoftverkódokat, noha a meghirdetett program keretében azok mélyre ható átvizsgálását ígérte.

Forrás: [origo]

A bizottság szerint ennek nyomán a közösségi oldal felhasználóinak érdekei is sérültek, ők ugyanis megbízható besorolásúként láthattak olyan applikációkat, amelyek működését valójában le sem tesztelték. A Facebook pénteken az ügyben megegyezésre jutott az FTC-vel, a közösségi oldal ugyanis vállalta, hogy egy külső, független bevizsgálószervezet számára betekintést enged adatvédelmi ellenőrzési gyakorlatába a következő húsz év során.