A sor végére állítja a Google a torrentszájtokat

bittorrent feri
Vágólapra másolva!
Ettől a héttől kezdve a Google kereső a találati oldalának végére sorolja a kalóz tartalmakat kínáló szájtokat: a keresések eredményeiben a legális szolgáltatóknál elérhető filmek és zenék kerülnek majd a lista elejére.
Vágólapra másolva!

A Google hivatalos blogján jelentette be, hogy hétfőtől módosítani fogja a találati oldalakon megjelenő linkek sorrendbe rendezésének módját.

A torrentszájtok hátra kerülnek

Míg korábban egy-egy művész vagy alkotás nevére rákeresve gyakran a művek illegális másolataira mutató linkek jelentek meg a legelső helyen, a jövőben ezeket a linkeket szándékosan hátrébb sorolja a vállalat algoritmusa a találatok élbolyából. Mostantól a találati listák élére az iTunes, a Hulu, a Netflix vagy a Last.fm-hez hasonló legális online zene-, és videoszolgáltatók katalógusaiban talált művek kerülnek fel - bár ezek jelentős része nem érhető el Magyarországról.

Forrás: [origo]
A torrentfájlokat egyelőre nem rejti el a Google

Panaszok alapján kerülnek feketelistára a szájtok

A Google a rendszerébe érkező szerzőijog-sértések száma alapján fogja feketelistára tenni, és kedvezőtlen pozícióban megjeleníteni a szájtokat. Azoknak az oldalak, amelyek tartalmaival kapcsolatban sok szerzői jogi panasz érkezik, a keresőcég csökkenteni fogja a Google-beli értékét mutató PageRank osztályzatot.

A Google saját átláthatósági beszámolóján publikált adatok szerint kiemelten sok panasz érkezik például a Filestube.com, az Extratorrent.com, az Isohunt.com szájtokra, illetve a világ egyik legnagyobb torrentszájtjának számító ThePirateBay.se tartalmaival kapcsolatban. Egyelőre nem világos, hogy miként kezeli majd a Google a kifejezetten torrentfájlokra irányuló kereséseket, mint például a "Michael Jackson torrent" kifejezést.

Hétfői próbánk során ez a keresés még az ismert torrentoldalak találatait hozta fel, hiszen a keresőcég egyelőre nem hajlandó cenzúrázni a kereséseit, csupán előnyben részesíti a találatok között a legális tartalmakra mutató linkeket. A keresőcég közölte, hogy a honlapok működtetőinek lehetősége lesz panasz tenni, ha úgy érzik, hogy jogtalanul kerültek hátrébb az új rendszer szerint a találati oldalakon. A Google-tól egyébként a filmstúdiók és lemezkiadók vagy más jogtulajdonosok azt is kérhetik, hogy teljes egészében távolítsanak el illegális tartalomra mutató linkeket az oldalról, ám erre kizárólag hivatalos bírósági döntés vagy határozat birtokában van mód.

A magyarokat nem a Google fogja jó útra téríteni

Dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus kommunikációs igazgatója szerint a Google kezdeményezése örvendetes, hiszen előnyben részesíti a legális szolgáltatásokat illegális társaikkal szemben. Tóth ugyanakkor nem hiszi, hogy a találati lista szereplőinek új típusú listázása közvetlenül befolyásolná a hazai illegális letöltés alakulását. Itthon ugyanis az a probléma, hogy az emberek nem is igazán ismerik az olyan legális forrásokat, mint például az iTunes zene-, és filmbolt, és nem tapasztalják, hogy a környezetükben mások ezeket használnák. Míg Amerikában 2011-ben már az összes hangfelvétel-eladás több mint fele online forrásból történt, nálunk ugyanez a szám alig 1 százalék, pedig a zenei CD-k eladásai is elenyésző mennyiségűre csökkentek az elmúlt évek során.