Harci kukacot fejleszt a Pentagon

robotkukac
Vágólapra másolva!
Komoly hadászati lehetőségeket lát a Pentagon kutatási részlege a gilisztához hasonlóan mozgó robotban, amely rendkívül szűk helyeken tudja átpréselni magát, és rendkívül jól ellenáll a sérüléseknek is.
Vágólapra másolva!

A Meshworm nevű projekt keretében a DARPA, vagyis a Pentagon védelmi kutatásokért felelős részege két amerikai, és egy dél-koreai egyetem kutatóival közösen fejlesztette ki a leginkább egy nagydarab földigilisztára hasonlító robotot.

A BBC beszámolója szerint a robot puha testtel rendelkezik, így bizonyos korlátok között képes változtatni formáját, és átpréselni magát például szűk réseken. A szerkezet könnyűségének és puhaságának köszönhetően akkor sem megy tönkre, ha nagy magasságból a mélybe zuhan, vagy nagy erejű csapás éri.

Az MIT fejlesztőjének felvétele a kísérleti robotkukacról

A Meshworm egy földigilisztához hasonlóan, gyűrűit összehúzva és széthúzva, egy mesterséges izomzat által kiváltott féregmozgással képes helyzetet változtatni, így csendesen képes megközelíteni bármely célpontot. Bár ez alkalmassá teszi felderítési célokra is, másodpercenkénti 5 milliméteres haladási sebessége nem mondható ideálisnak. Ilyen tempó mellett kilenc méternyi út megtétele fél órát vesz igénybe.