Próbálja ki a Marsra szállást!

Vágólapra másolva!
Feltelepíthető, böngészőből elérhető vagy táblagépre telepíthető szimulátorral is átélheti a Marsra szállás élményét. Összegyűjtöttük a legjobb appokat, játékokat és honlapokat az interaktív marsbéli kalandokra vágyóknak.
Vágólapra másolva!

Ha valaki magát a Curiosityt szeretné megismerni, a NASA idevágó interaktív tartalmait érdemes felkeresnie. A Learn Curiosity aloldalon a Mars-járó minden egyes főalkatrészének funkcióját és működését is megismerhetjük fotókkal illusztrált, pontos technikai paramétereket is tartalmazó, angol nyelvű ismertetőkön keresztül.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Ezen az oldalon megismerheti a rover minden egyes alkatrészét

Átélheti a terror hét percét

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A NASA Eyes on Solar System címet viselő oldalán elérhető, látványos, böngészőalapú szimulátor futtatásához csupán egy bővítmény telepítésére van szükség. A 3D-s Mars-járó-szimulátort kétféle módban lehet használni. Ha a képernyő bal felső sarkán lévő "Live" gombra kattintunk, az aktuális pozícióját lehet megszemlélni. Mivel a rover még egy hónapig nem mozdul a helyéről, ez egyelőre nem túl látványos. A Replay mode feliratú gombra kattintva viszont át lehet élni a Curiosityt hordozó Mars Science Laboratory repülésének utolsó perceit, beleértve az úgynevezett "égi daru" (Sky Crane) aktiválódását is, amely magát a rovert helyezi biztonságosan a kerekeire a vörös bolygón. Elvileg a Mars-járóra jobb egérgombbal kattintva a "Compare to" opcióval egy iskolabuszhoz, egy emberhez és egy futballstadionhoz is hozzá lehet mérni a rover méretét, de tesztünk során ez a funkció nem működött megfelelően.

A Marsig is repülhet az űrszimulátorral

Forrás: Spaceengine.org
Forrás: Spaceengine.org

Innen lehet letölteni az ingyenes űrszimulátort

Létezik teljesen ingyenesen hozzáférhető űrszimulátor is: az ötszáz megabájtos Space Engine-ben minden olyan égitest megtalálható, amelynek létezéséről az emberiségnek tudomása van. A 3D-s grafikai effektusokat használó program kezelése a valódi űrutazáshoz hasonlóan nehézkes, mivel a virtuális térben is hűen akarták visszaadni a készítők a világűrben tapasztalható óriási távolságokat.

Ezen a linken a program vezérléséhez találhatunk részletes leírást. A lényeg dióhéjban: haladási sebességünket az egér görgőjével szabályozhatjuk, a nyilakkal lehet adott irányba mozogni. Az F3 billentyű lenyomása után az égitestek angol nyelvű elnevezései között kutathatunk, és a program kívánság szerint a célpontra is repteti a felhasználót. Ha a bolygóra kattintás után lenyomjuk a T gombot, a kameraállás az adott égitesthez lesz rögzítve, így bármely szögből megszemlélhetjük azt. A G lenyomásával az automata pilóta hívható elő.

Dülöngélve vezérelt landolás

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Kinecttel felszerelt Xbox 360 konzolokra ingyen letölthető a Microsoft minijátéka

Érthetetlen módon a Microsoft úgy adta ki ingyenes Mars-járó-szimulátorát, hogy azt kizárólag a Kinect nevű mozgásérzékelővel lehet használni, hagyományos irányítóval nem. A minijátékban a feladat biztonságosan a bolygóra juttatni a rovert, amelyet kizárólag testmozgással lehet irányítani.

A gyerek is felfedezheti a vörös bolygót

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

A Kodu nevű játékkészítő szoftverrel
a gyerekek is bejárhatják a Marsot

A Curiosity Marsra juttatása alkalmából egy másik ingyenes szoftvert is kiadott a Microsoft, amely hagyományos számítógépen, extra hardverek nélkül is működik. A Kodu nevű program egy gyerekeknek szánt szoftver, amelyben saját játékokat lehet készíteni. A most letölthető változat azonban alapból tartalmaz néhány marsi tájat, amelyet a fent látható aranyos robottal lehet felfedezni.

Mars-járó az íróasztalon

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Innen lehet letölteni a Mars-járós iPad- és iPhone-appot


Androidra nem, csak iPhone-ra és iPadre adta ki a NASA a kibővített valóság technológiát használó ingyenes applikációját, amellyel bárki a saját asztalára vagy szőnyegére varázsolhatja a Curiosity Mars-járó vagy a Grail nevű űrszonda virtuális mását. Bár a program nagyon ígéretes, nem igazán használja ki a technológiában rejlő lehetőségeket, mindössze a makett elforgatására, berendezéseinek kinyitására és becsukására van mód, valamint ezekről szöveges információkkal is szolgál. A program használatát nehezíti, hogy csak akkor képes a saját asztalunk vagy szőnyegünk képét mutató kijelzőre rajzolni a rovert, ha kinyomtatjuk, és lerakjuk az ehhez szükséges markermintát.

A Marsot is bejárhatja a Google Földben

Forrás: Google
Forrás: Google

Kevesen tudják, de a Google Föld szoftverrel saját bolygónk mellett többek közt a Marsot is be lehet járni. Ehhez a program menüjében Nézet/Felfedezés pont alatt kell kiválasztani a Marsot. Az érdekes tartalmakat a jobb alsó sarokban, a Rétegek menüpontban lehet megtalálni, ahol a Rovers and Landers menüpont alatt az összes, a vörös bolygóra eddig eljuttatott amerikai és orosz szonda leszállási helyét lehet megtekinteni, egyesekről háromdimenziós makett is elérhető. A Google szoftverében különböző műholdak által a Marsról készített fotók is előhívhatók, de egy angol nyelvű idegenvezetést is kifejlesztettek hozzá.