Kukákról is felismeri a várost a szoftvert

Vágólapra másolva!
Nem kell ahhoz az Eiffel-tornyot, a London Eye óriáskerekét vagy a Golden Gate hidat látni a fényképen, hogy a jellegzetes építészettel rendelkező városokat felismerhessük. Egy amerikai és francia kutatók által elkészített szoftver akkor is felismeri a várost, ha csak az ablakkeretek, kukák vagy erkélykorlátok látszanak.  
Vágólapra másolva!

Az emberek képi emlékezete meglepően jó, akkos is képesek vagyunk felismerni a városunkat, ha nem a látványosságokat, hanem csak átlagos utcaképeket látunk belőle. A Carnagie Mellon University és a párizsi Ecole Normale Superieure közös kutatási projektjét egy olyan vizsgálat előzte meg, amelynek során száz, véletlenszerűen kiválasztott képet mutattak meg párizsiaknak. Ötven fotó a városukat ábrázolta, a másik ötven viszont más városokban készült. Átlagosan a képek 79 százalékát ismerték fel helyesen a kutatásban résztvevők, de akadt olyan ember is, aki kilencven százalékos eredményt ért el. A teszt megtalálható Alexej Efros, az egyik kutató oldalán is.

A Street View képen edz a gép

A Carnegie Mellon és a francia csúcsegyetem közös csapata olyan szoftvert írt, ami a látszólag semmi jellegzeteset nem ábrázoló fotókat tudja városhoz kötni. A program tanulás közben a Google Street View negyvenezer fotóját dolgozta fel, és több mint 250 millió árulkodó képi elemet mentett le magának.

Forrás: CMU, Ecole Normale Superieure
A jellegzetes építészeti megoldások adják meg a városok karakterét

A kísérlet elsősorban nem a számítógépekről vagy a városokról szolgálhat tanulságokkal, hanem az emberekről. A Siggraph grafikai konferenciára kiadott tanulmány szerint a program által kiválasztott képek arra a kérdésre adnak választ, hogy mik egy város jellegzetes jegyei. Nem az Eiffel-toronyhoz vagy a Champs Elysée-hez hasonló turistacélpontokat keresték, hanem azokat az utcarészleteket, ellegzetességeket, amelyek a párizsiság érzetét adják.

Képek ezreiből áll össze a városmodell

A probléma előképét meglepő helyen találta meg a csoport. A L'ecsó című rajzfilm társrendezője, Jan Pinkava hetekig rohangált a városban turistaként fényképezve mindent, ami a szeme elé került, hogy fel tudják építeni a város modelljét az animációs filmhez.

Forrás: CMU, Ecole Normale Superieure
Barcelonát a pálmák, Párizst az utcatáblák buktatják le

Alexej Efros oldala több mint ötezer olyan apró képkivágást is bemutat, amelyek segítik a párizsi utcafotókat felismerni. Az összes kép letöltése lassú lehet, a régebbi böngészőket pedig akár meg is fagyaszthatja. Érdemes egy újabb Chrome-mal megnyitni az oldalt, az biztosan képes kezelni a nagyméretű lapokat sok képpel. A kiemelt fotódarabok mindegyike olyan, ami gyakorta ismétlődik a városban, és csak arra a városra jellemzők. Ilyenek például a szabványos utcatáblák, jellegzetes ablakformák.

Prága a legfelismerhetőbb

A szoftvert több város StreetView adatbázisán lefuttatták a kutatók. Londonról, Barcelonáról, Milánóról és Prágáról is vannak hasonló mintáik. Az egyes városok közt akadnak hasonló megoldások, és komoly eltérések is. Például Prágában és Londonban az épületek második emeletén már van erkély, Párizsban azonban csak a harmadik emeleten jelenik meg a balkon.

A városfelismerő jobb hatékonysággal működik, mint a párizsi emberek. A francia fővárost 83 százalékos biztonsággal ismeri fel a program, a prágai fotókat 92 százalékos valószínűséggel találja meg.