Wifivel néz át a falon a jövő rendőre

wifi
Vágólapra másolva!
Rendőröknek segít átlátni a lakások falán a wifi. A rádiójelek apró változásai, torzulásai elárulják, hányan vannak a lakásban és mit csinálnak
Vágólapra másolva!

A Doppler-effektus nevű jelenség segíthet a jövő rendőreinek átlátni a falon. A mozgó tárgyakkal ütköző rádióhullámok frekvenciája annak függvényében nő vagy csökken, hogy a tárgy távolodik-e vagy közelít a hullámok forrásához. A rádióhullámokat figyelő speciális eszköz a változások alapján nem csak azt tudja észlelni, hogy mozognak-e a szobában, hanem a mozgás irányát és sebességét is meg tudja mondani.

A falon való átlátáshoz szükséges jelforrást az emberek maguktól telepítik a lakásukba. Az eszköznek persze nem a rendőrség információkkal való ellátása a legfontosabb dolga, hanem drót nélküli internettel szórja be a lakást. A University College London kutatói szerint azonban a routerek nem csak akkor buktathatják le az embereket, ha nincsenek titkosítva és emiatt szabadon sugározzák szét a felhasználó által letöltött oldalakat és beírt jelszavakat.

Pontosítást igényel még a megfigyelőkütyü

A megfigyelést lehetővő kütyü több antennával figyeli a hálózatot. Az egyik antenna a router által kiadott jelre kapcsolódik rá, a másik pedig az ehhez képes megváltozott frekvenciájú jeleket keresi, amelyek elárulják a szobában tartózkodók helyét. Az új módszerről hírt adó Popular Science szerint az amerikai otthonok 61 százalákában van már wifi, világszerte pedig az otthonok negyedében érhető el a technológia. A rendőri felhasználás mellett a gyermekek és az idősek felügyeletére is használható lehet a wifis technológia.

A kutatók abban reménykednek, hogy a személyek észlelésénél tovább lehet finomítani a technológiát. Olyan rádiós megoldás van már, ami le tudja olvasni a betegek szívritmusát. Ha ezt a funkciót meg lehet oldani wifivel is, akkor a rendőrök nem csak azt tudhatnák a falon átkukucskálva, hogy hányan vannak a szobában, hanem azt is, hogy idegesek-e a bent tartózkodók.