Tankcsapdát közvetít a Szigetről a YouTube

Vágólapra másolva!
Idén először a YouTube-on is közvetíteni fogják a Sziget fesztivál mintegy félszáz koncertjét. Többek közt a Placebo, a Korn, a Tankcsapda és a Compact Disco előadásait nézhetik majd a netezők akár HD-felbontásban is, egyes előadások archívumban is visszanézhetők lesznek.
Vágólapra másolva!

A Sziget fesztivál hivatalos YouTube-csatornáján elérhetővé tették azoknak az előadóknak a listáját, amelyek koncertjeit az interneten keresztül élőben követni lehet majd. A YouTube csupán néhány hónapja kínál lokalizált tartalmakat Magyarországon, így most először vált lehetővé koncertek közvetítése az oldalon.

Legalább 45 koncertet lehet majd nézni a neten

A YouTube-on publikált listán szerdától vasárnapig összesen 45 koncert részletei olvashatók, de elképzelhető, hogy a műsorrendet még bővülni fog, ha sikerül további közvetítésekről megállapodniuk a jogtulajdonosoknak a Szigettel és a Google-lel.

Az online közvetítés szerdán délután 3 órakor a Gocoo koncertjével veszi kezdetét, de aznap este fél tízkor a nagyszínpadon fellépő brit Placebo műsorát is bárki nyomon követheti majd számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen. Csütörtök este háromnegyed nyolckor a Tankcsapda, fél tízkor a Korn műsora, pénteken délután negyed hatkor a Pannonia Allstars Ska Orchestra, 6 órakor pedig a Compact Disco előadását lehet majd megnézni. Az utolsó két nap kínálatából Sergent Garcia és a Sum 41, valamint a Ting Tings és a Rotfront koncertje tarthat a legtöbb netező érdeklősésére számot.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]



HD-ben lehet majd nézni a koncerteket

A Google közlése szerint az internetes közvetítésen hatvan fős stáb dolgozik majd három színpadon, összesen 14 darab kamerával. A közvetítés technikai hátterét részben a Sziget szervezői, részben egy hazai partnercég biztosítja. A színpadoktól egy központi informatikai központjába optikai kábelen át továbbítják a koncertek mozgóképes tartalmait. A színpadon zajló események nagyjából két és fél másodperces késéssel lesznek elérhetők a YouTube-on. A minimális késleltetést az okozza, hogy az élő videoanyagot az internetes közvetítésre át kell alakítani, és továbbítani kell a YouTube londoni központjába is. A jel továbbításához két különálló kapcsolat is rendelkezésre áll majd, így ha az egyik meghibásodna, akkor sem szakad meg a közvetítés - tudtuk meg a Google magyar képviseletétől.

A koncerteket akár 720p (1280x720 pixeles) HD-felbontásban is nézhetik majd az internetezők, de ha ehhez nem elég gyors a netkapcsolatuk vagy a számítógépük, hagyományos felbontásra is visszaválthatnak majd. Azt még nem tudni, hogy az élőben sugárzott koncertek közül hányat lehet majd utólag, archív felvételről is visszanézni, mivel még ezzel kapcsolatban is folyamatban vannak a tárgyalások.