Megnézheti a világ első honlapját

Internetes apokalipszis, hacker támadások 2012-ben
Vágólapra másolva!
Bár a világ első, 1991-ben elindított honlapja már nem él, az oldal egy évvel későbbi állapota ma is lekérhető a CERN honlapjáról. A legrégebbi magyar honlap is üzemel még a budapesti műszaki egyetem szerverén.
Vágólapra másolva!

A The Verge című technológiai magazin hívta fel a figyelmet arra, hogy a CERN, vagyis Nagy Hadronütköztetőt (LHC) is működtető kutatószervezet archív oldalán ma is meg lehet tekinteni a világ első honlapját.

Forrás: CERN
Így nézett ki a világ első honlapja 1992-ben

Az oldalt a web atyjának tekintett Tim Berners-Lee, a CERN-ben dolgozó fizikus hozta létre 1991-ben. Berners-Lee dolgozta ki az internet protokollra épülő world wide webez, vagyis egy olyan rendszert, amelyen kényelmesen lehet szöveges vagy képes tartalmakat lekérni, és az oldalakról egy másik honlap tartalmára is lehet linkelni.

A világ első honlapja

A CERN archív oldala szerint a világ első, működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt, amely a web működéséről, honlapok létrehozásának lehetőségeről tartalmazott információkat. Sajnos az oldal 1991-es, eredeti állapotáról nem maradtak mentések, az egy évvel későbbi állapotát azonban a web fejlesztését felügyelő World Wide Web Consortium a mai napig őrzi ezen a linken.

Forrás: CERN
Tim Berners-Lee NeXT számítógée volt az első webszerver, és ezen készült egy primitív böngésző is

Mint látható, a honlap akkor még meglehetősen puritán volt, hiszen a lassú, és igen korlátozott számban elérhető internetes kapcsolatok nem tették lehetővé multimédiában gazdag tartalmak továbbítását.

Az első magyar honlap

Nem kellett túl sokat várni a világ többi részén sem a webszerverek és honlapok megjelenésére. Az első hazai honlap a www.fsz.bme.hu címen volt elérhető, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem irányítástechnika és informatika tanszékén üzemeltek be 1993-ban. A tanszék információi szerint nagyjából a világon ötszázadikként indítottak útjára internetes oldalt.

Forrás: BME
Az első magyar honlap a BME szerverén

A honlap azóta is elérhető, bár tartalmát azóta frissítették, például az új, IPv6 internetes címzési rendszer bevezetéséről is tartalmaz információkat.