Mosni is lehet a kijelzős pólót

tshirtos póló digitális
Vágólapra másolva!
Programozható kijelzővel, kamerával és egyéb csúcstech eszközökkel felszerelt pólót készít egy amerikai cég. A világ összes vicces felirata kifér rá.
Vágólapra másolva!

Még csak egy példányban létezik az Instagramozó, twitteres üzeneteket megjelenítő ruhadarab, de a Ballantine's támogatásával dolgozó ruhaipari cég, a CuteCircuit cég már gyűjti az előrendelőket. Az elektronikával telezsúfolt póló nem érzékeny, lehet mosni, így nem csak egyszer használatos játék lesz, ha egyszer elkészül.

A kijelzős pólóban valószínűleg több elektronika van, mint egy hagyományos, nem okos mobiltelefonban. A 32x32 pixeles kép megjelenítésére képes kijelző 1024 darab szupervékony ledből áll össze. A ing egyik verziójában egy egyszerű nyolcbites processzor található - a retró játékgépeket hajtó chipek modern utódja - a másikban viszont egy 32-bites ARM processzor dolgozik. A póló wifin keresztül kommunikál a felhasználó okostelefonjával. Egyedül azt nem lehet tudni, honnan kapja az áramot a kütyü.


Még csak egy példányban létezik a high-tech ruhadarab

A ruhadarab rendelkezik egy kis felbontású kamerával, gyorsulásmérővel, és mikrofonnal is. A póló vezérlése a pólóban magában található, programozni, beállítani viszont egy iPhone-os programon kersztül lehet. A ruhadarab igazi agyát tehát a felhasználó okostelefonja adja. A tshirtOS egyetlen szépséghibája, hogy ezt a vezérlőszoftvert egyelőre csak iPhone 4S-re tervezi kiadni a póló tervező cég.

Ára még nincs a szuperpólónak

A tshirtOS-ből egyelőre csak a prototípus létezik, aminek árát taktikusan nem is árulta el a csapat. A CuteCircuit a póló Facebook oldalán gyűjt érdeklődőket, akikre támaszkodva kiadhatják az első sorozatgyártott verziót.

Az Instagram nem először ihleti meg a hardverek tervezésében járatos hackereket. A képmegosztó szolgáltatáshoz készült már olyan falra szerelhető apró nyomtató, amely az egy adott címkével beküldött képeket nyomtatja ki polaroid méretű fotópapírra. A fotók pólón való megjelenítése, illetve a kis felbontású fényképek pólóval való elkészítése azonban teljesen új lehetőségeket tartogat még a nyomtatáshoz képest is. Például a tshirtOS tulajdonosa a világ összes vicces feliratos pólóját viselheti egyszerre.