Nyolc magyarországnyi kamufiók van a Facebookon

Vágólapra másolva!
A Facebook saját statisztikái szerint mintegy 955 millió aktív felhasználója közül 83 millió regisztráltja használhat kamufiókot a közösségi oldal eléréséhez.
Vágólapra másolva!

A Facebook az amerikai tőzsdefelügyelet számára publikált üzleti jelentésében hozta nyilvánosságra ezt az adatot. A közösségi oldal belső vizsgálatai szerint a szájt 955 milliós felhasználói táborának 4,8 százaléka - közel 46 millió ember - használ dupla fiókot a Facebookon - számolt be a BBC.

Állatok nevében is regisztrálnak

A kamu fiókok másik jelentős részét a háziállatok vagy cégek nevében regisztrált személyes fiókok jelentik, amelyek aránya 2,4 százalék, vagyis nagyjából 23 millió ilyen regiszráció létezik az oldalon. A facebookozók 1,5 százaléka, vagyis 14 millió nemkívánatosnak tekintett felhasználó van jelen az oldalon. Ezek közé tartoznak például a nyilvánvalóan hamis adatokkal regisztrált fiókok, illetve azok, akik reklámok küldésével vagy egyéb módon sértik meg a szájt felhasználási feltételeit.

Összesen 83 millió darabot tekint a közösségi oldal kamufióknak. Ezek arányának alacsonyan tartása azért fontos a Facebook számára, mert az oldal hirdetői számára csak a valódi felhasználók lájkjai értékesek. Az adatok publikálásával Mark Zuckerberg cége pont ezt akarta alátámasztani, a 83 millió kamufiók ugyanis csupán kevesebb mint a cég felhasználóinak tíz százaléka.

Vitatják a Facebook hatékonyságát

A BBC vizsgálata nyomán nemrég egy nem létező cég terméke számára hozott létre Facebook-oldalt, melyet a legtöbben a kamutermék célközönségnek nem tekinthető Közel-Keletről és Ázsiából lájkoltak a legtöbben. A múlt héten a Limited Press nevű társaság bejelentette, hogy saját mérései szerint a facebookos hirdetésekre érkező kattintások 80 százaléka kamufelhasználóktól származik.