Olcsóbban lehet Batman, mint Vasember

Vágólapra másolva!
Nem árt a jól kibélelt bankszámla, a családi örökség és a felszerelést elrejtő kúria vagy felhőkarcoló a szuperhősök életstílushoz. Egy brit árösszehasonlító oldal számításai szerint a Batmanné váláshoz néhány százmillió dollárra, Vasemberré alakuláshoz viszont már viszont több mint másfél milliárd dolláros vagyonra van szükség.
Vágólapra másolva!

Nem véletlen az, hogy a képregények és filmek szuperhősei többnyire egyedülálló milliárdosok. Míg a hősködés az időt viszi el, a felszerelés beszerzése és karbantartása a bankszámlát terheli meg nagyon. A MoneySupermarket brit árösszehasonlító oldal két infografikát is készített, amelyeken azt próbálták megbecsülni, mennyibe kerülhetett Batman, illetve szuperhős-társa, a Vasember felszerelése.

Forrás: Warner Bros
Nem a kütyük miatt költ sokat Batman

Az árösszehasonlító szerint Batman kütyüi önmagukban nem is igazán drágák, ha a legújabb mozifilmben felbukkanó kütyüket vesszük alapul. A hős ugyan csúcstechnikás magától megmerevedő köpenyt visel (40 ezer dollár), személyre szabott kevlár páncélt visel (3 ezer dollár), az övén pedig egy titkosügynök összes felszerelése megtalálható, ezek ára azonban dollárezrekben mérhető. Még a leglátványosabb kütyüje, a sodronypisztoly is kijön ötvenezer dollárból. A becslés szerint Batman teljes kütyügyűjteménye körülbelül 48 millió forintból jönne ki, ennyiért még luxuslakást sem lehet kapni Budapesten.

Autóra veri el pénzét Batman

A Sötét Lovag egyedi gépparkja azonban már komoly összegeket emészt fel. A legújabb Batman filmekben látott, Tumbler nevű Batmobile-t 18 millió dollárra, vagyis mintegy négymilliárd forintra becsülték, a Batpod motor pedig további másfélmillió dollárt (350 millió forintot) emésztett fel. A hős propellerekkel hajtott személyi repülőeszköze pedig hatvanmillió dollárba, vagyis tizenhárom milliárd forintba kerülne.

Forrás: Warner Bros
Hatvanmillió dollár túlzás egy repülőért, tízért már luxushelikoptert is adnak

A Wayne családot az utóbbi filmek során ért legnagyobb kár a családi udvarház leégése volt, amelynek újraépítése hatszázmillió dollárjába kerlült Bruce Wayne-nek. Ugyan ez a költség nem függ össze közvetlenül a batmanséggel, ám mégis a hős igazságtevői karrierje miatt volt rá szükség. Mindent összeadva Bruce Wayne szuperhősként közel hétszázmillió dollárt használt fel a családi vagyonból.

Vasember szórja igazán a pénzt

Bár Batman családjában is található iparmágnás, Vasember van lényegesen több pénzből öltözködik a MoneySupermarket szerint. A szuperhős Mark 7-es páncélja, amelyet az Avengers-film végén visel, önmagában félmilliárd dollárba került, a második Iron Man-mofifilm elején látható, aktatáskába csomagolható ruha pedig négyszázezer dollárt, vagyis közel százmillió forintot kóstál. Vannak persze Tony Starknak olcsóbb páncéljai is, de ezek a filmek alapján fogyóeszköznek számítanak.

Forrás: Marvel
Félmilliárd dollárt is el lehetne költeni egy-egy Vasember ruhára

Meglepő módon a páncélnak nem a hajtóművei, vagy a fegyverei kerülnek a legtöbb pénzbe, hanem a számítógépes rendszere (több mint egymillió dollár) valamint a Tony Starkot információval ellátó holografikus kijelzőrendszer (54 millió dollár, tizenkétmilliárd forint). A költségeket jelentősen megdobja a Starkot életben tartó, mellkasába épített Arc reaktor is, amelynek értékét 36 millió dollárra, vagyis nyolcmilliárd forintra becsülte a MoneySupermarket. Ahhoz képest, hogy tudományos áttörés kellene az előállításához, meglepően olcsó.

Forrás: Marvel
Mini reaktor: 36 millió dollár, fánk: körülbelül öt dollár

Járműgyűjteménye ugyan Tony Starknak is van, ám ízlése nem annyira különleges, mint Batmané. A legdrágább autója egy Bugatti Veyron szupersportautó, ami önmagában kétmillió dollárba kerül. Az autó azonban csak apróság, kerekítési hiba a Vasember felszerelésének teljese számlán, ami a MoneySupermarket szerint több mint 1,6 milliárd dollárra rúg. Ám ha a Vasember időnként megmenti a világot, akkor tulajdonképpen még ez az összeg is jó befektetés.