Támadnak a csúcstérképek

Google térkép, Street view, Párizs, Notre Dame
Vágólapra másolva!
A legújabb Street View alkalmazás ablakot nyit a kibertérbe, de van élet a Google térképén túl is: a Microsoft is pazar műholdképek és légifotók terabájtjaival kápráztatja el a hűvös szobában virtuális világutazásra vágyó felhasználókat. Az online térképszolgáltatások legérdekesebb újításait vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten tartotta a Google éves fejlesztői fórumát, ahol az offline is használhatóvá tett térképszolgáltatása mellett bemutatta a Google Föld alkalmazás legújabb verzióját.

Androidon már hasít a szuper 3D-s Google Föld

A Google Föld 7.0-t egyelőre csak fejlettebb androidos okostelefonokra és táblagépekre lehet elérni, hamarosan pedig az iPhone-ra és iPadre is megjelenik. A hetes verzióban lehet elsőként elérni a realisztikus 3D-s épületmaketteket tartalmazó városokat, bár ezek lefedettsége egyelőre néhány amerikai nagyvárosra (többek közt Los Angelesre, San Franciscóra) és Rómára korlátozódik, az év végéig azonban további településeken is elérhetővé válik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LkDqo9cmIX3Bw2vf

Még csak néhány városban érhetők el a Google látványos 3D-s épületmakettjei

Virtuális épületeket a PC-s változatban is régóta lehet használni, de a most bemutatott városokban ezek az épületek sokkal élethűbbek a többieknél, a felhasználóban olyan érzést keltenek, mintha a valóságban repülne ezek felett. Az új maketteket 45 fokos szögből rögzített légi felvételek feldolgozásával állították elő. Ezen kívül az androidos verzióba is belekerült az idegenvezető funkció, amely a számítógépes kiadásban már régóta megtalálható.

A Street View ablakot nyit a virtuális térre

Már korábban is elérhető volt a Street View androidos kiadásában, de gyorsabbá és akadásmentesebbé alakították a Compass (iránytű) Mode-ot. Ez lehetővé teszi, hogy a programban a felhasználó ne az ujját használva forogjon körbe a virtuális térben, hanem okostelefonja vagy táblagépe képernyőjét mozgassa maga körül virtuális ablakként, amely mindig a megfelelő szögben látható szeletét mutatja a panorámafelvételnek.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a Street View mobilalkalmazást

Miután Magyarországon egyelőre nem érhető el a Street View, érdemes Prága, Berlin, Párizs vagy bármelyik amerikai nagyváros térképén kipróbálni működését. Ehhez a megnyitott panorámaképen meg kell nyitni a menüt, és ott rá kell bökni a Compass Mode feliratra. A leglátványosabb helyszíneket a Google ezen az oldalon össze is gyűjtötte.

A Microsoft a Google Maps trónjára tör

Különösebb hírverés nélkül jócskán kibővítette webes térképe, a Bing Maps alapjául szolgáló műholdképes adatbázisát a Microsoft is. A korábban 129 terabájtot kitevő műholdas és légi fotókat további 165 terabájtnyi képanyaggal egészítették ki. Ennek eredményeként a Bing korábban gyakorlatilag teljesen használhatatlan Magyarország-térképe korrekt lefedettségűvé vált. Bár a Google térképével ellentétben érdekes pontokat nem tartalmaz, és útvonalat tervezni is csak autóval tud, a Bing-térkép is kínál a magyar felhasználók számára extrákat.

Forrás: Bing Maps
Ennyire rá lehet zoomolni a Golden Gate hídra a Bing Mapsen

Például a hagyományos, felülnézeti műholdképek mellett látványos, negyvenöt fokos szögben rögzített, jobbra és balra is elforgatható "Birds'eye", vagyis madárnézeti felvételeket kínál a Bing térképe többek között a Balatonnál és a megyeszékhelyeken. A Google hasonló felvételeket csak a főváros belső kerületeiről készített, (bár azok jobb minőségűek is a Bingénél), de a Microsoft térképén a vidéken élők is a korábbinál látványosabb felvételeket nézhetnek meg lakhelyükről. A szoftvercég a blogján egyébként azt ígérte, hogy idén őszre elkészül az egész Európát lefedő, a felülnézeti műholdképeknél izgalmasabb légi felvételek feldolgozásával.

Bezoomolhat a házak közé

Természetesen a Bing legjobb panorámafotóit találjuk például New York térképére váltva, itt a madárnézetben hihetetlen mély zoomolást enged a Sim City játékra emlékeztető házrengetegben a szolgáltatás. Érdemes még felkeresni a Bingben Párizst, San Franciscót, Miamit vagy Las Vegast, ezekről a városokról ugyancsak nagyon részletes légi felvételek állnak rendelkezésre. Érdemes minden helyszínt madárnézet mellett hagyományos műholdképes (Aerial) módban is megnyitni, ez sokszor nagyobb felbontású felvételt takar: például a gizai piramisokról is sokal szebb fotókat lehet megnézni abban a módban.

Forrás: Bing Maps
A siófoki móló sem néz ki rosszul madártávlat nézetben a Bingen

A Microsoft térképén is elérhetők a Google Street View-jához hasonló utcakép-panorámák, ezeket itt StreetSide-nak nevezik, és a nyitóoldal bal oldali menüjét lekattintva érhetők el. A térképen kékkel jelölve láthatók a lefedett területek: Európában csak Marseille és Párizs, valamint London és két másik brit nagyváros esetében kérhetők le a panorámák, viszont az ismertebb amerikai nagyvárosokban elérhető a StreetSide.

Forrás: Bing Maps
A Microsoft panorámái is szépek, de jóval kevesebb van belőlük a Google Street View-inál

New Yorkot, Las Vegast és Los Angelest érdemes a Microsoft panorámáival is bejárni még akkor is, ha a Google Street View-jával már megtettük ezt, hiszen a felvételek eltérő időpontban készültek, így mindig rejtenek valamilyen meglepetést. Ugyan a magyar internetező számára a Bing Maps funkcionálisan még nem képes közel sem annyit nyújtani, mint a Google térképe (bár például külföldi repterek belső térképeit is megtalálhatjuk benne), egyelőre a látvány miatt érdemes felkeresni a Microsoft térképét.