Vágólapra másolva!
Lekapcsolják a hétvégén Franciaországban a Minitel nevű a szolgáltatás, amelyen már tíz évvel az internet széles körű elterjedése előtt milliók bankoltak, foglaltak vonatjegyet vagy csevegtek másokkal a szexről elektronikus úton.
Vágólapra másolva!

Fénykorában, a kilencvenes évek végén mintegy 26 millióan használták Franciaországban a Minitel 26 ezer szolgáltatását, az időjárási előrejelzéstől a ruhavásárláson át a vonatjegyfoglalásig. Megteremtője, a France Télécom azonban nem tudta külföldön eladni a rendszert.

Interneten gyászolnak a Minitel rajongói

A Minitellel sok mai technológiát felfedeztünk - mondta Jean-Paul Maury, a France Télécom egykori Minitel-projektigazgatója. "A világ végével összekötött terminál - értem alatta az internetet és a többi online hálózatot - a Minitellel született meg" - mondta. A sors iróniája, hogy a Minitel-rajongók az interneten gyászolnak a hétvégén. A Facebook közösségi portálon csoportok szerveződtek az emléke megőrzésére. Sok franciát a Minitel arra az időszakra emlékeztet, amikor országuk a modernség jelképe volt. A szocialista Francois Mitterrand elnöksége alatt, az 1980-as években Franciaország világelső volt a modern építészetben olyan alkotásokkal, mint a párizsi Louvre üvegpiramisa, megépítették a TGV szuperexpresszt és a Concorde szuperszonikus utasszállítót.

Hírolvasás percdíjért

A Minitel elérését biztosító terminálók amelyet a France Télécom eredetileg papírspórolás céljából álmodott meg, dobozformájú képcsöves monitor volt billentyűzettel, és vezetékes telefon segítségével továbbították rajta az információt. A szolgáltatás a teletexthez hasonló felülettel rendelkezett, a mai webhelyeknek megfelelő szolgáltatásokat pedig külön hívószámokon lehetett rajta elérni percdíjas formában. A felhasznált technológia, a videoszöveg nem volt újdonság, ismerték Nagy-Britanniában (Ceefax), az Egyesült Államokban (NAPLPS) és Németországban is (Bildschirmtext).

A 3615-ös hívószámmal elérhető franciaországi hálózat azonban egyedülálló volt a kínált szolgáltatások rendkívül széles körét illetően: lehetett rajta hirdetéseket feladni és olvasni, repülőjegyet vásárolni, vagy termékeket rendelni, illetve különböző adatbázisokban kutatni. A legismertebb szolgáltatások egyike volt a "Minitel Rose", amelyen a felhasználók néha csillagászati telefonszámlát generálhattak maguknak elektronikus szexcsevegéssel, de a hagyományos telefonkönyvet teljesen ingyen lehetett elérni benne.

Forrás: Wikimedia Commons
1982-es Minitel-terminál már AZERTY kiosztású gombokkal
További képek a Minitel múltjából a RIPMinitel mikroblogon

A kormány ingyenes monitorok millióinak biztosításával járult hozzá a technológia fejlesztéséhez. Ahogyan azonban a legenda szerint a legnagyobb francia rocksztár, Johnny Hallyday sem hallott életében a Minitelről, a szolgáltatásnak sem sikerült áttörnie az országhatárokon túlra. A tervezett írországi terjeszkedés bukással végződött, mert a terminálokat nem osztogatták ingyen. Az internet gyors növekedése révén a Minitel elavult lett, de mégis sokan használták a műanyag dobozt. A Minitel szolgáltatásait a kilencvenes évek végére a rendszer szolgáltatásait internetes böngészőkből is elérhetővé tették, az üzemeltetők statisztikái szerint ekkor még 25 millióan használták a hatvanmilliós Franciaországban.

Sokan ma is használják az ősi terminálokat

A France Télécom becslése szerint jelenleg 670 ezer terminál van forgalomban, többnyire gazdák vagy orvosok használják a rendszer, amelybe havi szinten tízmillió kapcsolatot indítanak a felhasználók. Az 58 éves Bernard Cointreau családorvost elszomorítja a maga idején forradalminak számító Minitel leállítása. "A számítógép nem az erősségem, ez a rendszer teljesen megfelelt nekem" - mondja. A készülékek mintegy 90 százalékát a délnyugat-franciaországi Portet-sur-Garonne-ban újrahasznosítják: a műanyag házból lökhárító, a fémből elektronikai alkatrész lesz.