Az interneten át fogja figyelni a NAV a nyerőgépeket

Vágólapra másolva!
A hazai szerencsejáték-piac újjáéledését várja a Magyar Szerencsejáték Szövetség a termekben központi szerverekre kapcsolt, így a hatóságok által az interneten valós időben felügyelhető nyerőgépektől.
Vágólapra másolva!

Az új típusú nyerőgépek üzemeltetésére egy új rendelet ad lehetőséget, amelyet a legfrissebb Magyar Közlönyben publikáltak. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke a közleményben úgy fogalmazott, hogy a szerveralapú üzemeltetésre való áttérést követően a játékautomatákra kirótt játékadó drasztikus mértékű megemelését követően távozó munkaerő egy része visszaáramolhat az iparágba, és a piac szűkebb keretek között, de elkezdheti újraépíteni magát.

Míg korábban a hatóságok csak helyszíni ellenőrzések keretében vizsgálhatta a nyerőgépek üzemeltetésének legális voltát, a központi számítógépekről felügyelt nyerőgépek pénzforgalmát valós időben, az interneten keresztül is lehet majd monitorozni. Ezzel a módszerrel a nyerőgépek üzemeltetői számára gyakorlatilag lehetetlen lesz kitérni az adófizetési kötelezettség alól.

A szerencsejáték szövetség közlése szerint a nyerőgépeket felügyelő számítógépeken futó szoftvereket független auditorcégekkel kell majd bevizsgáltatni, akik azokat a forráskód szintjén fogják átvizsgálni, hogy kizárják az esetleges manipuláció lehetőségét. Az új típusú gépek esetében ugyanis nem magán a pénzt fogadó automatán, hanem egy központi számítógépen futnak maguk a szerencsejátékos programok is.

A szervezet elnöke szerint az interneten keresztüli felügyelet bevezetésével a világ egyik legjobban átlátható nyerőgéppiacává válik majd Magyarország. Az európai országok közül Németországban, Görögországban és Hollandiában tervezik hasonló, szigorú feltételekhez kötött üzemeltetési szabályok bevezetését.