Itthon csak trükkel működik a Google új offline térképe

Vágólapra másolva!
Navigálni még nem tud, de már internetkapcsolat nélkül is megmutatja a Google Maps az okostelefonon azt, hogy használója épp hol tartózkodik. Magyarországon az új funkció hivatalosan nem elérhető, de némi trükközéssel mégis működésre bírható.
Vágólapra másolva!

A keresőcég még a hónap elején bejelentette a Google Térkép (Maps) új funkcióját, de az ezt lehetővé tevő új androidos alkalmazást csak szerda este adta ki. Aki telepíti okostelefonjára az applikáció legújabb, 6.9-es verzióját, az használatba veheti annak új offline funkcióját is. Ugyan a térkép gyorsítótárába korábban is lehetett térképrészleteket letölteni, az újítás nyomán akár egy nagyváros teljes alaptérképét is le lehet tölteni a készülékmemóriába.

Tájékozódáshoz nem, navigáláshoz még kell internet

Ez nagyjából Budapest és vonzáskörzetét, vagy London, Párizs, New York területét képes lefedni, és csak az utcákat, valamint legfontosabb látványosságok adatait tartalmazza. A néhány tíz megabájtot foglaló offline térképekből a Google szoftvere összesenhat csomagot enged letölteni és használni a telefonokra a rendelkezésre álló memóriától függetlenül. Ugyanakkor ha új várost szeretne valaki letölteni az okostelefonra, bármikor törölheti a korábban letöltött térképeket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ku3nwXC1CmEO6NQc

Így működik az offline térkép, navigálni még nem tud

Az offline elérésre a szoftver az adott terület alaptérképét tölti le, a műholdképes nézet, vagy a fejlettebb okostelefonokon elérhető 3D-s épületmakettek letöltése, vagy a navigáció használata továbbra is adatkapcsolatot igényel.

Itthon hivatalosan nem működik, de valójában igen

Az offline navigáció a Google tájékoztatása szerint 150 országban érhető el, de ezek listáját a cég sehol sem közölte. A funkció eléréséhez a térkép használata során kell a menü gombot megnyomni, az opciók között pedig megjelenik egy "Legyen elérhető offline is" pont. Három különböző gyártmányú androidos készüléken is kipróbáltuk az offline funkciót: a szomszédos Ausztria vagy Németország térképe esetében gond nélkül sikerült letöltenünk Bécs és Berlin térképét. Magyarország területét kiválasztva azonban a telefonok mindegyikén azt írta ki a szoftver, hogy Magyarországon az internet nélküli üzemmód nem érhető el. A Google hazai képviseletétől is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az offline térkép itthon egyelőre nem működik, de bevezetésén dolgoznak.

Ugyanakkor a próbák során kiderült, hogy ha nagyjából tíz-húsz másodpercen át ránagyítunk a térkép egy részletére, és ujjunkkal mozgatjuk a letölthető térképrészlet pozícióját, előbb-utóbb a kezelőfelület piros kerete türkiz színűre vált, és engedélyezi annak letöltését. Mindhárom telefonon sikerült letölteni a főváros térképét, és azokat a mobilt repülőgépes üzemmódba kapcsolva is tovább tudtuk böngészni.

Az új funkció segítségével a kizárólag wifivel felszerelt táblagépeken is elérhetővé válik a Google Térkép használata. Eddig külön programként volt elérhető a Google Navigáció, amelyet már a Térképből is el lehet érni, így a keresőcég fejlesztői valószínűleg hamarosan a navigáció offline módját is el fogják készíteni. Bár a navigáció használatához szükség van mobilinternetre, a vektoros megjelenítésnek köszönhetően ez nagyon kevés, néhány megabájtos internetforgalmat generál egy belföldi út során, ráadásul a visszaúton nem tölti le újra a már letöltött térképrészleteket.