Valódi iPad-gyilkost mutatott be a Google

Nexus Q, I/O develeoper confrence
Vágólapra másolva!
Pehelykönnyű, de izmos hardverrel felszerelt táblagépet és egy felhőből dolgozó, formatervezett otthoni minikomputert is bemutatott a Google szerdai fejlesztői konferenciáján. Az új termékekkel a társaság az eddigi legkomolyabb riválisát teremtheti meg az Apple iPadjének és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak. 
Vágólapra másolva!

A keresőcég első, saját márkanevét viselő táblagép a korábban kiszivárgott információknak megfelelő funkciókkal rendelkezik. A Google Nexus 7 készüléket a tajvani Asus gyártja a Google számára, belsejében négymagos processzor, és tizenkét végrehajtó egységet tartalmazó grafikus mag található. Bemutatója alapján a kütyü nem csak honlapok, e-könyvek és filmek lejátszására alkalmas, hanem az új iPadhez hasonlóan látványos, háromdimenziós grafikájú játékokat is tud futtatni. Az Apple és a Google mellett a Microsoft is a táblagépekben látja a jövőt, nemrég a szoftveróriás is saját márkás táblagépeket mutatott be.

Az iPad pehelykönnyű riválisa

Ahogy arra a neve is utal, a Nexus 7-et hétcolos, HD-ready felbontású (1280x800 pixel) képernyővel szerelik fel, amely méretében és felbontásában is elmarad a tízcolos iPadtől, cserébe viszont sokkal nagyobb mobilitást biztosít. A hétcolos táblagép tömege ugyanis csak 340 gramm, ami nagyjából fele az Apple táblagépének, és a Google szerint kilencórás folyamatos videolejátszásra, valamint akár háromszáz órás készenlétre képes.

Forrás: Google
A Nexus 7 a Google válasza az iPadre

A Nexus 7-et a cég online áruházában, a szoftverek mellett - az USA-ban - már filmeket, tévéműsorokat és magazinokat is kínáló Google Playen lehet előrendelni nettó kétszáz dollárért, vagyis nagyjából negyvenötezer forintnak megfelelő összegért. A most megrendelt tableteket július közepén szállítja le majd a cég, de a termék egyelőre csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában érhető el, ezeken a piacokon viszont ingyenes filmek, zenék és e-újságok is járnak majd hozzá. A keresőcég hazai képviseletén még nem tudtak információt adni arról, hogy a készülék magyarországi bevezetésére mikor kerülhet sor.

Felturbózta az Androidot a Google

A keresőcég szerdai fejlesztői konferenciáján mutatta be az okostelefonon és táblagépeken futó Android szoftver új, 4.1-es, Jelly Bean kódnevű verzióját is, amely a Nexus 7-en debütál elsőként. Az ugyancsak július közepén érkező szoftver leglátványosabb újdonsága az, hogy a kezelőfelület animációit, az applikációk, honlapok görgetését szaggatásmentes, folyamatos működésre optimalizálták.


A Nexus 7 bemutatkozó videója

Ennek a Google ígérete szerint az lesz az eredménye, hogy a szoftveren soha nem akadnak majd meg az animációk, reszponzívabb lesz az Android, azaz az ujjbegyek érintésére gyakorlatilag azonnal reagálni fog. A gyors reakcióidő eddig a rivális iPhone szoftverjének egyik jellegzetessége volt, amiben a Google szoftvere gyengébben teljesített.

Parancs nélkül is keres

Az új Android szoftverbe a Google új diktálásfunkciót épített be, amely a korábbi megoldásoktól vagy a rivális Apple iOS-tól eltérően offline módon is működik. A képernyőn kézzel való pötyögést kiváltó funkció egyelőre csak angol nyelven érhető el, de később más nyelvek támogatása is várható.

Valószínűleg még nem ért magyarul az Android 4.1 tovább optimalizált keresője sem, ám a szoftver új, automatikus keresőjének a hazai felhasználók is hasznát veszik majd. Ha ugyanis engedélyezik a szoftvernek korábbi kereséseik, online tevékenységük elemzését, akkor automatikusan letölti majd azokat az információkat a netről, amelyeket egy adott időpontban le szoktak kérni. Nem kell például külön megnyitni a térképszoftvert vagy a menetrendet a munkába vagy egy találkozóra indulás előtt, az új Android automatikusan letölti ezeket az adatokat a készülékre. Ugyanezt a feladatot a Google Now funkció például a kedvenc focicsapat eredményeivel is képes elvégezni, de a városban járkálva a felhasználó ízlésének megfelelő éttermeket is segít kiválasztani, amelyek étlapjait is automatikusan megkeresi és letölti.

Forrás: Google
Még nem tudni, hazánkba mikor érkezik meg az olcsó tablet

Az új Androidban debütál egy intelligensebb szoftverfrissítési funkció, amely szükségtelenné teszi az applikációk teljes telepítőinek letöltését, a jövőben csak a programok frissült komponenseit fogja letölteni a rendszer, jóval kevesebb adatforgalmat generálva. A Nexus 7-en debütáló Android 4.1-ben emellett már a Chrome böngésző teljes értékű változata fut, amely sokkal több honlap hibátlan megjelenítését teszi lehetővé.

Google Q, a gömbölyű minikomputer

Saját táblagépe mellett a keresőcég bemutatott egy Google Q nevű minikomputert is: a gömbölyded formatervű eszköz valójában egy felhőalapú médialejátszó, amellyel a Google Playen megvásárolt zenéket, a kikölcsönzött vagy megvett filmeket. A kompakt méretű készülék az új táblagéphez hasonló hardveres paraméterekkel rendelkezik, de egy miniatűr, 25 watt teljesítményű erősítővel is felszerelték, így közvetlenül lehet csatlakoztatni hozzá hangfalakat is. A felhőalapú megoldásokra optimalizált médialejátszót HDMI-csatlakozón keresztül lehet tévéhez kapcsolni, optikai csatlakozóval azonban meglévő házimozis hangrendszerrel is használható.

Így működik a Google felhőalapú médialejátszója

Az eszköz wifin keresztül tud kommunikálni az otthoni eszközökkel, és androidos okostelefonról, táblagépekről vezérelhető, amelyekre a netről leszívott filmeket és zenéket is tovább tudja közvetíteni, később különböző kiegészítő eszközöket is árulni fog hozzá a Google. A háromszáz dolláros, vagyis hetvenezer forint körüli nettó áron egyelőre csak az Egyesült Államokban debütáló eszköz az Apple TV nevű hasonló berendezés riválisa lesz, és ugyancsak július közepén kezdi el kiszállítását a cég. Mivel a Google Play zene-, könyv- és filmbolt részlege Magyarországról egyelőre nem érhető el, egy magyar vásárló nem is tudna sok mindent kezdeni a Q-val.

Jövőre érkezik az intelligens szemüveg

A Google konferenciájának megnyitóbeszédén maga Sergey Brin, a Google társalapítója, a cég X nevű titkos fejlesztőlaboratóriumának vezetője is felbukkant, aki a Project Glass nevű intelligens szemüveg egyik prototípusát viselte. A még fejlesztés alatt álló eszköz képességeit a speciális szemüveget viselő ejtőernyősök demonstrálták, akiknek saját szemszögéből látottakat sugározták az interneten keresztül a konferencia nézői elé.

A Project Glass szemüvegek megmutatták, mit lát egy ejtőernyős

Az intelligens okkulárék lencséjére a viselő számára hasznos információkat lehet vetíteni, például a követendő útvonalról, vagy a várható időjárásról. Brin nyilatkozatai szerint a Project Glass szemüvegek fejlesztők számára már előrendelhetők, és a tervek szerint a jövő év elején a boltokban is megvásárolhatók lesznek, bár áruk nem lesz olcsó: darabjukért 1500 dollárt, vagyis mintegy háromszázötvenezer forintot kérnek majd el.