Óriási büntetést kell fizetnie a Microsoftnak

Vágólapra másolva!
Bár valamelyest csökkentette az alsóbb fokú bíróság által megállapított összeget, még így is rekordösszegű büntetést rótt ki Európai Unió bíróságának törvényszéki tanácsa a Microsoftra egy több éve húzódó per végén.
Vágólapra másolva!

A döntés nyomán a Microsoftnak 860 millió eurós, vagyis 245 milliárd forintnak megfelelő összegű büntetést kell fizetnie. Az ítéletazt követően született, hogy az elektronikai gyártó többszöri fellebbezésének eredményeként 39 millió euróval ugyan csökkentették a cégre kirótt büntetést, de a végösszeg négy évvel ezelőtti kiszabásakor rekordösszegűnek számított az Európai Bíróságon.

Eredetileg alacsonyabb büntetést kapott volna

Az Európai Bíróság még 2004-ben indított pert a Microsofttal szemben azért, mert úgy találta, hogy a szoftveróriás visszaél az operációs rendszerek piacán elért piacvezető helyzetével. A Microsoft a versenytársai szerint akkor nem osztott meg a Windowsra fejlesztő cégekkel olyan információkat, amelyek a cég saját termékeivel konkurens termékek elkészítéséhez szükségesek.

A testület nyolc éve felszólította a redmondi céget arra, hogy hozza nyilvánosságra a Windows forráskódját, hogy független fejlesztők is megismerhessék. Az EB arra is kötelezte a céget, hogy vegyék ki a Media Playert a legnépszerűbb operációs rendszerből, mert így szinte ellehetetlenítik más hasonló szoftverek elterjedését. A szoftveróriásra 2004-ben az uniós versenyjogi szerv alacsonyabb, 497 millió eurós büntetést rótt ki, ám 2008-ban ezt újabb összegekkel egészítették ki, mivel a Microsoft nem teljesítette a rá korábban kiszabott rendelkezésben foglaltakat.

A Microsoft csalódott

A szerdán született döntésben a cég minden ellenérvét lesöpörte a bíróság, így úgy tűnik, a Microsoft kénytelen lesz kifizetni a tetemes összegű büntetést - számolt be a CNBC amerikai hírcsatorna hírportálja. A szoftvercég szóvivője, Robert Koch csalódottságát fejezte ki az Európai Bíróság döntése kapcsán, és közölte, hogy a vállalat már korábban befizetett a megfelelő uniós szervereknek 778 millió eurónyi büntetést, így a társaságnak az új döntés nyomán már csak 82 millió eurót kell befizetnie. A New York Times-nak a szóvivő elmondta, hogy a Microsoft az utóbbi egy évtized alatt összesen 1,7 milliárd eurónyi büntetést fizetett be különböző uniós szerveknek.

Három évvel ezelőtt az Intel chipgyártó cégre is komoly, 1,1 milliárd eurós bírságot rótt ki az uniós versenyjogi hatóság, ugyancsak azzal az indokkal, hogy a vállalat visszaél piacvezető helyzetével. A társaság a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, ezért csak valamikor az idei év folyamán várható végleges ítélet az ügyben.