Netes bankkártyatolvajokat fogott el az FBI

Vágólapra másolva!
Huszonnégy internetes bűnözőt tartóztatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akik egy internetes fórumon adtak és vettek egymás között lopott hitelkártyaszámokat.
Vágólapra másolva!

Az FBI közlése szerint az internetes bűnözők a Carder Profit nevű internetes fórumon kereskedtek a lopott, de illegális online vásárlásokhoz felhasználható bankkártyaszámokkal, illetve különböző kémprogramokkal. Az amerikai szövetségiek ügynökei megfigyelték a fórumon zajló kommunikációt, és lenyomozták a látogatókat is a számítógépeik által használt IP-címek alapján. Ennek nyomán tizenhárom országban összesen huszonnégy embert tartóztattak le.

Az FBI közlése szerint a fórumról szerzett információk nyomán világszerte több pénzintézetet is értesíteni tudott a rendszereiben zajló csalásokról, így mintegy kétszázmillió dollár értékű károkozást tudott megakadályozni 411 ezer darab lopott bankkártyaszám leleplezésével.

A letartóztatott internetes bűnözők legfiatalabbja csupán 19 éves volt, de a legidősebb tag életkora is csak 23 év volt, de két kiskorú amerikai személyt is őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban. Rajtuk kívül Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Olaszországban, Norvégiában, Németországban, az Egyesült Királyságban és Japánban tartóztattak le fórumozókat.