Macskákat ismer fel a Google virtuális agya

youtube macska
Vágólapra másolva!
A keresőcég X nevű kutatólaboratóriumának munkatársai egy ezer számítógépből álló agyszimulátort alkottak meg abból a célból, hogy mesterséges intelligenciáját megtanítsák a macskák felismerésére.
Vágólapra másolva!

A Google X laboratórium a keresőcég titokban működő kutatóközpontja, ahol többek közt a társaság sofőr nélküli autójának, vagy a cég internetes funkciókat kínáló intelligens szemüvegeit fejlesztik. A kaliforniai központ munkatársainak egyik legújabb projektje meglehetősen bizarr: a kutatók ezer darab, egymáshoz kapcsolt PC-ből álló, összesen tizenhatezer darab processzort tartalmazó szuperszámítógép.

Fel kell ismerni a macskákat

A "digitális ideghálózatként" megépített infrastruktúrával összesen tízmillió darab, véletlenszerűen kiválasztott YouTube-videoklipből , 200x200 pixeles méretű képkockáját dolgozták fel. A nagy teljesítményű infrastruktúra egyetlen feladata: felismerni, ha egy képen egy macska látható.

Forrás: [origo]
A YouTube-ról gyűjtöttek be cicás és nem cicás videókat a teszteléshez

A New York Times amerikai napilap hírportáljának cikke szerint a rendszer nem csupán a cicákat képes felismerni, algoritmusát úgy programozták, hogy az bármilyen visszatérő objektumot képes legyen felismerni egy felvételen: például egy emberi alakot vagy egy bizonyos arcot. Ugyanakkor a gépi intelligenciát a feladat végrehajtása előtt semmilyen módon nem tanították, az algoritmusnak magától kellett kidolgoznia egy olyan digitális térképet, amely az azonos objektumok, tehát arcok vagy akár macskák azonosítására szolgál.

Az emberi agyhoz hasonlóan dolgoznak

Mivel az emberi agy is hasonló módszert használ az egyes tárgyak felismeréséhez, a gépek hálózatát virtuális ideghálózatnak a Google kutatói, mivel az az emberéhez hasonló módon dolgozza fel a képi információkat.

Az új típusú feldolgozás a Google mérnökei szerint minden korábbi objektumfelismerő technológiánál kisebb hibaaránnyal dolgozik. A korábban elterjedt megoldások során ugyanis általában az adott tárgy vagy lény formájához való hasonlóságot vizsgáltak a rendszerek, ekkor azonban nagy a tévedések aránya.

A New York Times információi szerint az új képfeldolgozó rendszer még nem tökéletes, de az első eredmények nagyon bíztatók: a lapnak nyilatkozó számítástudományi szakértő szerint napjainkban a beszédfelismerés mellett ez lesz a legérdekesebb új technológia.