Így néz ki egy hackelés 3D-ben

daedalus hacker
Vágólapra másolva!
Hosszú, folyamatosan íródó naplófájlok helyett 3D-s animációban mutatja a megfigyelt rendszeren zajló forgalmat egy japán kibervédelmi szoftver.
Vágólapra másolva!

Megelégelhették a japán kiberbiztonsági szakemberek, hogy a hollywoodi filmekben látványosabb a munkájuk, mint a valóságban. Az NICT japán informatikai kutatóközpont által létrehozott Daedalus nevű program, 3D-ben jeleníti meg az interneten áramló adatcsomagokat, így az épp zajló kibertámadás úgy fest, mintha egy gigászi űrcsata vagy a Johnny Mnemonic film egyik hackelős jelenete lenne.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jeQuvQsUEnPs0mdz
A filmekben sem fest jobban egy kiberbiztonsági szoftver

A Daedalus több szervezet IP-tartományát is figyeli. Olyan különleges eseményekre vadászik, mint például mikor egy számítógép egy nem használt címre próbál csomagokat küldeni. Ez ugyanis annak a jele, hogy egy vírusos gép próbálja megfertőzni a hálózat többi PC-jét. A vizualizáció abban segít a rendszergazdáknak, hogy megállapítsák, hogy a támadás a rendszeren belülről származik-e egy fertőzött gépről, vagy külső forrásokból érkeznek a támadó adatcsomagok. A rendszer japán internetszolgáltatóknál fog üzembe állni, valamint az ország egyetemei is megkapják a Daedalus használati jogát - számolt be a Diginfo nevű internetes hírtévé.

A Daedalus mögött dolgozó rendszer 190 ezer japán IP-címet figyel. A támadásokról és gyanús eseményekről ikon jelenik meg, amire rákattintva a hagyományos naplófájlokhoz hasonló részletességgel lehet megtekinteni a támadás részleteit.

Zenével is lehet spamet fogni

A futurisztikus 3D-s interface a sokadik azoknak a találmányoknak a sorában, ami a rendszergazdák dolgát akarja egyszerűbbé tenni. Néhány évvel korábban egy kanadai egyetem készített olyan programot, ami a levelezőszerverek üzemeltetőit próbálta új módon kiszolgálni. A Sheridan Egyetem csapata zenélni tanította meg a szervereket: a gyorsan növekvő levélforgalom hangos trombitálásként, a visszapattanó levelek bongódobszerű hangokat adtak ki, a spamek érkezését pedig a hegedűk megszólalása jelezte. A megvalósított ötletből valószínűleg nem lett sikeres termék, mert 2006 után megszűntek róla a hírek. Csak remélni lehet, hogy a 3D-s vírusvadász program sikeresebb lesz.