Hogyan védheti laptopját a nyaralás alatt?

Vágólapra másolva!
Ha szállodai, éttermi wifit használ, illetéktelenek olvashatják levelezését, Facebook-üzeneteit, és jelszavait is ellophatják. Megmutatjuk, milyen egyszerű biztonsági lépésekkel óvhatja meg noteszgépet a kiberbűnözőktől a nyaralás alatt.
Vágólapra másolva!

Maga az FBI, vagyis az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda adott ki figyelmeztetést arról, hogy világszerte egyre több turista adatait próbálják meg ellopni kiberbűnözők például szállodák, éttermek wifihálózatain keresztül - számolt be a CNN amerikai tévécsatorna hírportálja.

Ezek a hálózatok gyakran nem biztonságosan működnek, így a rajtuk zajló adatátvitelt bárki lehallgathatja, aki kapcsolódik az adott wifire. A biztonsági szoftvereket készítő amerikai Symantec cég szakértője szerint manapság már az is előfordul, hogy az online bűnözők azért működtetnek ingyenes wifihálózatokat, hogy a díjmentes internetezési lehetőségnek megörülő, és a hálózatra gondolkodás nélkül csatlakozó turisták adatait ellophassák.

Ne ossza meg adatait idegenekkel!

Számítógépe idegen környezetben sokkal nagyobb kockázatoknak van kitéve, mint az otthoni hálózaton. Ha több számítógép is van otthon, sokszor egyes mappák tartalma is szabadon elérhetővé van téve a wifin keresztül: mielőtt idegen helyre látogatunk, érdemes ezeket a hálózati megosztásokat kikapcsolni, hacsak nem akarjuk, hogy mások is mondjuk családi fotóink között turkáljanak.

Forrás: AFP


Ezt nagyon egyszerűen el lehet végezni: Windows alatt a megosztott mappák ikonjai mellett egy apró nyíl szerepel. A megosztási beállításokhoz a jobb egérgombbal klikkelve lehet hozzáférni a "Tulajdonságok" vagy a "Megosztás ezzel" menüpont alatt. A nyaralás idejére érdemes a "Senkivel" opciót választani. Szerencsére a Windows XP-nél újabb operációs rendszerek, így a Windows Vista és a Windows 7 is automatikusan érzékeli, ha a számítógép új hálózathoz kapcsolódik, és ekkor automatikusan rákérdez, hogy aktívan akarjuk tartani a megosztásokat, vagy ki akarjuk kapcsolni ezeket: idegen wifihálózatra való kapcsolódáskor természetesen ez utóbbi a célszerű.

Hagyja otthon privát fájljait!

Bár a nyaralások zöme általában konfliktusok nélkül zajlik, érdemes eleve úgy magunkkal vinni a noteszgépet az üdülésre, hogy azon semmilyen fontos alatt nincsen: így ha esetleg az eszközt ellopnák, vagy elveszne, esetleg megsérülne, nem kell bánkódni az elmúlt tíz évben készült összes kedves felvételéért.

Forrás: [origo]
Az ingyenes 7Zippel titkosított fájl tartalmát egy mezei tolvaj nem fogja tudni kibogozni

A családi fotóknak és videóknak jobb helye van egy külső winchesteren, amelyet nem viszünk sehova magunkkal. Ha betörőktől tartanánk, ezt akár kölcsön is lehet adni valakinek távollétünk idejére. Amennyiben mindenképpen szükség van arra, hogy fontos adatokat magunkkal vigyünk a nyaralásra, érdemes azokat például egy titkosítás felhasználásával tömörített, jelszóvédett fájlban tárolni, ilyeneket az ingyenes 7Zip szoftverrel is lehet készíteni.

Használja titkosítva a Facebookot és a Gmailt!

A legtöbb kávézóban és hotelben nem túl biztonságos a wifihálózat, ha ugyanis nincs titkosítva az azon folyó adatátvitel, egyszerű segédprogramokkal bárki lehallgathatja az azokon folyó adatátvitelt. Ez azt jelenti, hogy hozzáférhet a hálózaton továbbított csetüzenetekhez, levelekhez, illetve jelszavakhoz is.

Szerencsére van megoldás: titkosított módba kell kapcsolni a webes szolgáltatásokat. Ugyan az adatfolyam ekkor is lehallgatható marad, de kódolt adatokkal semmire nem megy az adattolvaj. A webes szolgáltatások esetén a titkosított módot az oldal címe előtti https:// protokoll jelöli, ezt például a Gmail beállításaiban a "Böngészőkapcsolat: Kötelező a https használata" menüpont alatt lehet megtenni.

Forrás: [origo]
Biztonságos módba kell kapcsolni a Facebookot

A Facebook esetén a "Fiókbeállítások" menü "Biztonsági beálltások" pontjában kell aktiválni a "Biztonságos böngészés" pontot a kommunikáció rejtjelezéséhez. A népszerű chatprogramok közül a Gmail-ből is elérhető Google Talk kínál titkosítást, a Microsoft Live Messengere viszont nem, ezért az azon folyó eszmecsere lehallgatható, hacsak a felek nem használnak valamilyen külső titkosító segédprogramot, de mivel ezt mindkét oldalon telepíteni kell, elég körülményes.

A Skype esetén nem teljesen világos, hogy mennyire hatékony a titkosítás, mivel szakértők már sokszor kijátszották a nettelefon védelmét, de ez a szolgáltatás annyi védelmet biztosan kínál, hogy ne tudja a szomszéd szobában ülő tinédzser lehallgatni a hívásainkat.

Nyomozza le a laptoptolvajt!

Profi laptoptolvajok ellen nem nyújt tökéletes védelmet, de egy botcsinálta rabló lenyomozásában segítséget nyújthat a Prey nevű ingyenes segédprogram, amely az eltűnt gépek felkutatásához nyújt hathatós segítséget. A Techbázison korábban bemutatott alkalmazás automatikusan elküldi tulajdonosának, ha az adott gépről az internetre csatlakoznak. A szoftver geolokációs adatbázisok alapján kis szerencsével nagyjából háztömb szintjén meg tudja határozni, hol használják a számítógépet, legalábbis egy átlagos nagyváros esetében.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GVraQNLws86b9PL0
Így működik a tolvajvadász program

Ha a laptop beépített webkamerával is rendelkezik, a szoftver titokban képes fotókat is készíteni azzal, és internetkapcsolat birtokában elküldeni a valódi tulajdonosnak. A Prey hátránya, hogy egy profi tolvaj eleve azonnal formázza a gép merevlemezét, és eszébe sincs bekapcsolni a notebookot és használni azt.

Így lépjen be levelezésébe egy idegen PC-ről

Nem mindenki szereti magával cipelni a számítógépét, sokan internetkávézóból üzennek az otthoniaknak. Idegen PC-ről csatlakozni mindig kockázatos, hiszen nem tudhatjuk, hogy az adott gépeket mennyire tartják karban, nincsenek-e például tele vírusokkal. Valamelyest lehet csökkenteni a kockázatokat a kétlépcsős beléptetéssel, amelyet a Facebook és a Google is lehetővé tesz: ennek keretében a belépésre csak egy, a mobiltelefonunkra kiküldött PIN-kód begépelése után nyílik mód, így ha valaki meg is szerzi jelszavunkat, semmire nem megy vele.

Ezt a biztonságos belépést a Google Fiók oldalán lehet bekapcsolni a "Biztonság" fül alatt, míg a Facebookon a "Fiókbeállítások" menüpontban, a "Biztonság" fül alatt, a "Bejelentkezés jóváhagyása" opció kiválasztásával lehet bekapcsolni.