Bemutatta iPad-gyilkos tabletjét a Microsoft

microsoft surface
Vágólapra másolva!
A Surface nevű táblagép fedlapja szupervékony billentyűzetet és érintőpadot is rejt, így a Windows 8-at futtató gépek a hagyományos laptopokat is kiválthatják majd.
Vágólapra másolva!

A Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer kedden hajnalban egy Los Angeles-i sajtóeseményen mutatott be két táblagépet, amelyek a cég saját márkanevén lesznek kaphatók. A szoftveróriás korábban sosem árult számítógépet saját márkanevén, csupán kiegészítőket, illetve az Xbox konzolt. Most a Surface, vagyis felület márkanevet viselő táblagépekkel az Apple iPadjének akarnak komoly riválist képezni.

A Microsoft tabletjei a laptopot is kiválthatják

Ballmer két különböző táblagépet mutatott be: az egyik egy vékony és könnyű, otthoni felhasználóknak szánt változat, a másik kicsivel vastagabb és nehezebb, és vállalati környezetben szükséges szolgáltatásokat is nyújt. Az előbbi készülék mindössze 9,3 milliméter, társa 13,5 milliméter vastag, tömegük pedig 680 gramm és 860 gramm, vagyis mindkét modell kicsivel nehezebb az Apple iPadjénél.

Forrás: Microsoft
Saját támasztéka és billentyűzetként is szolgáló védőborítója lesz a Microsoft tabletjének

Mindkét táblagép hátlapjába kihajtható támasztékot építettek, így azokat külön kiegészítő nélkül le lehet támasztani egy asztalra. Az Apple iPadhez kapható Smart Coverhez hasonló, mágnessel csatlakoztatható képernyővédő borító is elérhető lesz a Surface táblagépekhez. A Touch Cover több funkcióval rendelkezik a rivális terméknél: egy extra vékony laptopbillentyűzetet és érintőpadot is beleépítettek, amelyek segítségével akár hosszabb szöveget is kényelmesen be lehet gépelni. A borítóból vékony (3 mm) és vastag (5 mm) változat is készülni fog, az utóbbi már benyomható, így kényelmesebb gépelést biztosító gombokkal rendelkezik majd.

Külön tabletet szánnak otthonra és az irodába

A vékonyabb, otthoni felhasználóknak szánt táblagép energiatakarékos ARM processzort tartalmaz, és a Windows 8 RT nevű változatát futtatja, amelyen kizárólag az új operációs rendszer Metro nevű kezelőfelületéhez írt szoftvereket lehet futtatni, még az Office-ból is egy ilyen, speciális verzió készül hozzá.

Forrás: Microsoft
Több verzió is készül a billentyűs borítókból

Vastagabb, üzleti használatra szánt társában a laptopokéhoz hasonló Intel Core i5 processzor működik, és a Windows 8 Pro változata fut rajta, amelyre bármilyen hagyományos szoftvert is lehet telepíteni. Az otthonra szánt változat 32 és 64 gigabájtos, üzleti társa 64 és 128 gigabájtos háttértárral szerelt változatban lesz kapható. A Microsoft szerint a táblagépek kijelzőit karcálló üveg óvja a sérülésektől, amelyet tükröződést csökkentő réteggel is ellátnak. A tabletek háza nem műanyagból, hanem magnéziumötvözetből készül, így várhatóan az is jól bírja majd a strapát. A Surface táblagépekhez speciális érintőceruzát is meg lehet majd venni, amellyel rajzolni, írni lehet a képernyőre.

Nem feltétlenül iPad-gyilkos, de van benne potenciál

A vállalat egyelőre nem közölte, hogy táblagépei mennyibe fognak kerülni, csupán azt, hogy a hasonló lapkával szerelt táblagépekéhez hasonló áron lehet majd megvenni ezeket a Microsoft saját üzleteiben és online áruházában.

Forrás: Microsoft
Kiegészítő nélkül is megáll az asztalon a Surface táblagép

A Gartner cég elemzője, aki a BBC brit közszolgálati médium hírportáljának nyilatkozott, úgy véli, hogy a saját márkanevét viselő táblagép kiadásával a Microsoft elkedvetlenítheti platformjától a tabletek gyártásában érdekelt egyéb partnereit. A Reuters hírügynökségnek a Forrester elemzőcég szakértője elmondta, hogy nem látja "iPad-gyilkosnak" a Surface táblagépeket, de komoly potenciált sejt az új gépek mögött.