A halálra emlékeztetne egy új karóra

Vágólapra másolva!
Az élet mulandóságára figyelmeztetné viselőjét egy furcsa karóra: az eszköz a tulajdonos várható haláláig hátralevő napokat számolja. Az órára még csak a szabadalmat adták ki, de bárki legyárthatja magának PC-re is.
Vágólapra másolva!

Szokatlan órára szerzett szabadalmi védettséget David Kendrick a kilencvenes évek elején. A karóra nem azt mutatta volna, hogy mennyi a pontos idő, hanem azt, hogy hány órája van hátra a viselőjének az életéből. A szabadalmi kérelem egy táblázatot is tartalmazott, hogy a különböző egészségügyi kockázatok hogyan befolyásolják a várható élettartamot. Az óra többet tudott a kegyetlen visszaszámlálásnál: ha a felhasználó valami különösen egészségeseket cselekedett, akkor szüneteltethette a visszaszámlálást.

Forrás: [origo]
Le lehet állítani a kíméletlen visszaszámlálást

Az órát nem gyártották le a kilencvenes években. A mai technológiával azonban egyszerűen meg lehetne oldani a nyugtalanító visszaszámlálást. Akár a tízmillió dollárnyi támogatást összegyűjtő Pebble okosóra egyik funkciója is lehetne a hátralevő napok számlálása. Ráadásul az okostelefonnal, edzős közösségi oldalakkal, Fousquare bejelentkezésekkel összekötött kütyü tényleg tudná, hogy a tulajdonosa mikor próbálja meghosszabbítani a földi tartózkodását és mikor habzsol krémeseket egy cukrászdában. Még az is lehet, hogy hamarosan felbukkan a Kickstarter közösségi ötletportálon egy felhívás, hogy összegyűjtsék a létrehozásához szükséges pénzt.

Öt éve számol vissza az újságíró órája

A hátralevő napokat számláló órát Kevin Kelly újságíró is felfedezte magának 2007-ben. A technikai nehézségek miatt az időmérőt nem karóra formájában készítette el, hanem a számítógépére írta meg. A várható élettartamát (76,8 év) a New York állam egészségügyi minisztériuma által kiadott táblázatból nyerte ki, majd kiszámolta, hogy milyen napra esik majd a várható halálának dátuma. Beszámolójaszerint a számítógépének asztalára kirakott óra segített az újságírónak abban, hogy jobban fókuszáljon a feladataira.

Forrás: Pebble Technology
Okosórára fejlesztett app is lehet a halálig számolós óra

Az újságíró Stewart Brandnek, a hálózati kultúra egyik jelenleg is aktív ősatyjának a gyakorlatát próbálta megvalósítani, aki ötéves ciklusokban gondolkodik. Brand szerint öt év elég egy induló vállalkozás felfuttatásához, egy könyv megírásához, vagy bármely más, értelmesen felvállalható projekthez. A hetvenhárom éves férfi abban számol, hogy hány öt éves ciklusa lehet még hátra. Kelly órája 8500 napról indult, mára pedig valahol 6500 körül járhat, ha megvan még a visszaszámlálós programja.

A halál és a digitális kultúra nem csak a karórában tud találkozni. Korábban az Objects nevű cég mutatott be egy olyan okostelefonnal leolvasható sírkövet, amely nem csak az elhunyt nevét és születési évét tartalmazza, hanem akár szövegeket és képeket is el tud tárolni. A cég ígérete szerint a kód háromszáz évig leolvasható marad.