Tíz éve tart az örök háború

tíz évig játszott egy Civilization II játszmát egy gamer, Mad Max
Vágólapra másolva!
A világ pusztasággá vált, a városlakók nyomorognak, a Föld három utolsó szuperhatalma - a vikingek, a kelták és az amerikaiak - pedig évszázadok óta tartó atomháborút vívnak. A világ egyik legrégebb óta tartó számítógépes játszmájának végjátékához képest még a Mad Max filmek világa is vidámparknak tűnik.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek van ismerőse, akiről kimondva vagy kimondatlanul azt gondolja, hogy videojátékfüggő. Kit azért, mert a játékboltban hagyja fizetésének tekintélyes részét, kit azért, mert alig lehet kifeszegetni a monitor elől, hogy elvigyék a barátai sörözni. A Reddit közösségi híroldal egyik tagja azonban beszámolt egy olyan játszmáról, ami mellett minden függőség aprónak tűnik.

Mad Max beájulna

"A föld a szenvedés és pusztítás pokoli rémálma. 3991-re három szupernemzet maradt meg csak, mindegyik a rendelkezésre álló ritka erőforrásokért versenyez, amelyeket a számos atomháború által lakhatatlan pusztává változtatott világ kínál" - írja beszámolójában a Lycerius nevű internetező. A kitartó játékos tíz éve kezdett bele abba a Civilization II-játszmába, amelyet a mai napig elő-elővesz.

Forrás: Reddit / The Eternal War
Ahol nem mocsár van, ott fertőzött a föld

Lycerius világához képest a Max Max filmek kietlen, bandák által benépesített Földje, vagy a Hozsánna neked, Leibowitz! antiutópiája megnyugtató, szinte vidám helyek. Az emberiség minden konfliktusa eltörpül a játékvilág ezerhétszáz éven keresztül tartó háborúja mellett, amit csak a kelták, a vikingek és az amerikaiak éltek túl. A harcot két teokrácia és egy kommunista állam vívja, mert a Civilization szabályai szerint ezek az államalakulatok tudnak a leggyorsabban támadásokat elrendelni. A világot hatalmas, évszázadok óta mozdulatlan frontvonalak szeletelik fel, amelyek felé folyamatosan gördülnek az újabb tankok.

Világbékét, most!

A tény, hogy valaki tíz évig játszik egy játszmát, és a világ nukleáris pusztasággá vált a játékbeli 3991-es évre, csak a történet egyik fele. A hosszú leírás hatására a Reddit felhasználói külön fórumot indítottak az örök háborúnak elkeresztelt játékállás megoldására. A cél, hogy Lycerius vágyának megfelelően beköszöntsön a béke, és elindulhasson a föld fertőzött területeinek megtisztítása.

Forrás: 2K Games
Az újabb Civlization játékokra is megpróbálják átültetni az örök háborút

A rekordhosszúságú játszma híre a Civilization játékok atyja, Sid Meier füléig is eljutott. Meiert meglepte, hogy van egy játékos, aki tíz évet tölt egy játszmával. A tervező azon is elcsodálkozott, hogy a demokráciát és békés megoldásokat is kínáló játék világa sötét disztópiává alakult. "Csodálatos lenne, ha megnézhetnénk 2025-öt, és kiderülne, hogy valakinek van egy tíz éve tartó Civilization V játszmája" - mondta a tervező az Associated Press hírügynökségnek.

Örökké tart a jó játék

A Civilization II már akkor sem volt friss játék, amikor Lycerius belekezdett a játszmájába. A program 1996-ban jelent meg a nyolcvanas évek legendás kiadójának számító MicroProse-nál. Futtatásához legalább 33 megahertzes processzorra, nyolc megabájt memóriára és kétszeres sebességű CD-meghajtóra volt szükség. A játék története csak 2020-ig tart, eddig kerülnek be új elemek, ám a játékos dönthet úgy, hogy új technológiák és épülettípusok nélkül is folytatja a jövő építését.

A Civilization folytatása nem sokkal Lycerious játszmájának a kezdete után megjelent, ám addigra a játékos már a jövőben járt, és nem volt kedve átülni egy új program elé, hogy az időszámítás előtti időkből újrakezdje az építkezést. Az új fórumra összesereglett emberek azonban már nekiálltak annak, hogy a játék újabb verzióira is elkészítsék a tíz éve tartó játszma jelenlegi állását tartalmazó mentést. Hamarosan mindenki kipróbálhatja, hogy össze tudja-e békíteni az atombombákkal dobálózó amerikaiakat, keltákat és vikingeket.