Csőposta és delej a Múzeumok Éjszakáján

Vágólapra másolva!
Mécsesekkel megvilágított gőzmozdonyok, ipari műemlékek és bárki által megtapogatható tévékamerák várják a technológia iránt érdeklődő látogatókat a Múzeumok éjszakáján.
Vágólapra másolva!

Magyarországon valahogy sosem épültek nagy techológiai múzeumok. Annyi látnivaló, ipari műemlék, és kiállítás azonban van, hogy a Múzeumok Éjszakáján csak technológiai vonatkozású helyeket látogasson meg az érdeklődő. Álljon csak sorba az impresszionistákért más, mi inkább összeállítottuk a nyár geek túráját.

Öveges szemekkel bámulva a csodát

Budapest legizgalmasabb, technológiai vonatkozású múzeuma, a Várban található Telefónia Múzeum nincs nyitva a rendezvény éjjelén, délután négykor bezár. Akik hajlandóak korábban kezdeni a nézelődést, azoknak viszont ajánljuk, hogy a Vár felé vegyék először az irányt. A Telefóniában egy teljes működő elektromechanikus telefonközpont található, amivel a terem két sarka között lehet rémesen rossz minőségű, a régi időket idéző hívásokat bonyolítani. A nosztalgia egyéb eszközei is megtalálhatók a tárlatban: utcai telefonkészülékek (a Sárga és a Piros is), korai mobilok és a kilencvenes években kihalt személyihívók is.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Nem csak a tervrajza van meg a régi állomásnak a Telefónia Múzeumban

A Csodák Palotája valószínűleg stabil program minden Múzeumok Éjszakáját járó technológus számára. Négyzetes kerekű autó, működő theremin, lézeres céllövölde, Jákob lajtorjája és Tesla-tekercs várja a látogatókat. A palota nem adott ki részletesebb programot, ám idén azt ígérik, hogy nem csak az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben, hanem a kiállítóterem több pontján lesznek előadások és kísérletek.

Nem zárt be, nézzük meg!

Télen még úgy hírlett, hogy be fogják zárni az Elektrotechnikai Múzeumot, ám szerencsére a mostani rendezvényen még nyitva lesz. A Kazinczy utcában található intézmény kísérletekkel, régi izzókkal, kézzel hajtható szikrákat generáló kísérlettel, retró neoncsövekkel várja a látogatókat. A legfontosabb látványosság azonban maga az 1934-ben épült bauhaus stílusú transzformátorállomás, amiben a kiállítás helyet kapott.

forrás: Lego
Legórobotot is építhetnek a gyerekek

A múzeum rendkívüli mennyiségű gyermekprogrammal készült a délutánra. Lehet robotot építeni, iránytűt és elektromágnest készíteni, villamos puzzle-lal játszani, és lesznek kísérleteket tartalmazó előadások is.

A monarchia minden kincse

A technikai múzeumokat járva az emberen néha elhatalmasodik az érzés, hogy a dualizmus korában építették. Ezt az érzést erősíti meg a kisföldalatti Deák téri végállomásán található, és a Múzeumok Éjszakáján kívül egy buszjeggyért cserébe megtekinthető Földalati Vasút Múzeum. Az intézmény nem készül különleges programokkal a rendezvényre, ám az állandó kiállítás elég érdekes ahhoz, hogy az Elektrotechnikai Múzeum után rászánjunk fél órát. Régi metrókocsik, még a retrónál is régebbi, a századelőt idéző plakátok és vicces talált tárgyak várják a látogatót.

A Nemzeti Múzeum mögött bújik meg a Rádió egyik épületében az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Múzeuma, ahol régi tévékamerákat, a rendszerváltás előtti időket idéző stúdiókat és gigászi kamerákat lehet próbálgatni. A NAVA pontként is funkcionáló intézményben meg lehet nézni, hogy mi volt a korábbi években a fő hír a látogató születésnapján, lehet böngészni az archívumokban. Ha pedig a teremőr nem figyel oda, a Rádió egész falat betöltő Moog szintetizátorát is meg lehet tapogatni.

Forrás: Wikipédia
Falnyi szintetizátor és cicavíziós tévé várja a rádiómúzeum látogatóit

A városligetben található Közlekedési Múzeum is a technológiai nosztalgiát erősíti a látogatókban. A tetőn parkoló Antonov An-2-es repülőgép és az alatta álló Nohab mozdony mellett olyan, a mindennapi életből kikopott technológiákat lehet megtekinteni, mint a csőposta és a telefonhírmondó. Valamivel újabb, olvasóink életében használt kütyük is vannak az épületben: az áprilisban elhunyt Jack Tramiel emléke előtt tisztelgő tárlaton a Commodore 64-es gépet, annak különleges verzióit és a keleti blokkban készült klóngépeket lehet megnézni.

Jazzkoncert az öntödében

A nap végére a Margit híd budai hídfőjétől három saroknyira lévő Öntödei Múzeumot ajánljuk. Nem feltétlenül azért ajánljuk, mert a múzeum Ganz Ábrahám ipari műemléknek számító faszerkezetű gyárában található, ami önmagában is izgalmas a technikatörténet iránt egy kicsit is érdeklődők számára. Sokkal inkább a fél tizenegykor kezdődő Lamm Dávid jazzkoncert miatt, ami jó zárlata lehet a Múzeumok Éjszakájának.

Azok pedig, akik a Jazz helyett keményebb ritmusokkal zárnák az estét felülhetnek a Magyar Vasúttörténeti Parkba tartó utolsó szerelvényre anyugati pályaudvaron. Rövid zakatolás után pedig a mécsesekkel megvilágított fémmonstrumokkal fényképezkedhetnek.