Félmillióra sarcolnák a budapesti netcímek tulajdonosait

budapest, névhasználati díj, adó, budapesti önkormányzat, tarlós istván, domain név, internet
Vágólapra másolva!
Nem csak cégektől, de bloggerektől is pénzt szedne a főváros a Budapest név, illetve az azzal összefüggésben használt kifejezések internetes címekben való használatáért egy Tarlós István főpolgármester által beterjesztett rendelettervezet szerint. A budapestes netcímeket használata félmillió forintot kóstálhat, ha a tervezetet a jövő héten elfogadják.
Vágólapra másolva!

Tarlós csütörtökön terjesztette be a Fővárosi Közgyűlés elő azt a tervezetet, amelynek értelmében a Budapest név, és annak változatainak - például Buda és Pest, budai, pesti - használatáért a város pénzt szedne a jövőben a vállalkozóktól és cégektől, mivel ezek használatából azoknak gazdasági haszna származik. A jövő szerdán a közgyűlés elé kerülő tervezet szerint nem csak a Budapest nevet tartalmazó termékek gyártóinak kellene fizetni, hanem bármely olyan vállalkozás, amely nevében a magyar fővárosra való utalást tartalmaz.

Az alábbi kifejezések használatáért szedne pénzt a főváros: Buda, budai, Budapest, budapesti, Budapest Főváros, Budapest fővárosi, Főváros, fővárosi, Pest, pesti, Pest-Buda, pest-budai

Félmilliót szednének egy fővárosi netcímért

A főváros honlapján PDF formátumban elérhetővé tett tervezet első számú mellékletéből az is kiderül, hogy a Budapest névhasználatáért internetes környezetben nem csak vállalkozásoknak, hanem magánszemélyeknek is fizetniük kellene. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nevükben a főváros nevét hordozó cégek vagy portálok tulajdonosainak kellene fizetniük, hanem bárkinek, aki Budapesttel foglalkozó blogot működtet - feltéve, hogy annak internetes címében (domainnevében) megtalálható a fenti kifejezések valamelyike.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Egy ilyen domainnév korlátlan idejű használatáért a tervezet alapján magánszemélyektől és cégektől egyaránt borsos, félmillió forintos díjat tervez beszedni a főváros, bár ennek megfizetése alól mentesülnek az önkormányzati tulajdonú vállalkozások. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a domainekben való névhasználat ellenértéke számvitelileg milyen költségnek minősül majd, és azt sem tudni, hogy a már bejegyzett címekre visszamenőleg is tervezik annak kivetését, vagy csak az új címekre fog vonatkozni.

A bloggerek is fizethetnének

Koleszár Péter, a DomainABC nevű internetpiaci szakportál főszerkesztője szerint a javaslatban nem különböztetik meg a városnév használatát attól függően, hogy a fődomainben - például www.budapest.hu - vagy aldomainben szerepel - például budapest.postr.hu. A szakértő értelmezése szerint jelenlegi formájában a javaslat mindkét változatra vonatkozik, azaz egy hobbicélból fenntartott blog működtetőjének is be kellene fizetni a félmillió forintot a cím használatáért a fővárosnak. Aki ezt nem teszi meg, azt a jövőben százötvenezer forintos közigazgatási bírsággal sújtanák.

A névhasználatot a tervezet szerint a jövőben a fővárostól kellene kérelmezni, amely vissza is utasíthatja azt, ha az adott előfordult számára kedvezőtlennek ítéli meg. Ezáltal például egy budapesti fejlesztéseket kritizáló blogot a jövőben csak valamilyen alternatív címen lehetne működtetni. Az [origo]-nak az egyik hazai blogszolgáltatónál működő, a főváros nevét is tartalmazó oldal működtetője elmondta, hogy semmiképpen nem tudna kifizetni félmillió forintot a névhasználatért, ha a javaslatot elfogadják, inkább meg fogja változtatni blogjának címét.

Ugyanakkor Koleszár szerint jelenlegi formájában a rendelet könnyen kijátszható, annak hatálya ugyanis csak a fővárosi cégekre és az ott élő emberekre terjedhet ki. Ha tehát valaki egy vidéki székhelyű vállalkozás vagy magánember nevére iratja át a domainnevet, azt nem kötelezheti a főváros semmilyen névhasználati előírás betartatására - így viszont az egész rendszer bevezetése értelmetlen.

Egy másik lehetőség, ha a honlapot .hu végződésü címről .com vagy más külföldi végződésűre költöztetik át, ezek esetében ugyanis kérhető olyan szolgáltatás, amely elrejti az adott internetcím tulajdonosának nevét a nyilvános adatbázisokból - eltérő a .hu címekkel. E módon a domain tulajdonosa - egyben a díjfizető - személye elrejthető az önkormányzat elől.

.Buda és .Pest végződési címe sem lehetne bárkinek

A rendelettervezet utalást tartalmaz a hamarosan bevezetésre kerülő .budapest, .buda és .pest internetcímek bejegyzésére vonatkozólag is. A domainipari szakértő az az [origo]-nak elmondta, hogy tudomása szerint az új címek regisztrációját megpályázó amerikai cég egyelőre csak a .budapest végződések bejegyzésére pályázott, így a .buda és a .pest végződések elérhetősége csak a későbbiekben, az előbbi cím sikeressége esetén várható. A regisztrátorrá válásért ugyanis több százezer dollárt kell fizetnie az illetékes szervezeteknek egy ezt felvállaló társaságnak.

Ezeket a netcímeket ugyancsak a főváros önkormányzatának kell majd jóváhagynia: bár a regisztráció részletes szabályait csak később dolgozzák ki, a tervezet szerint ilyen végződésű címeket csak a Budapesten bejegyzett cégek, vagy az ott lejelentett lakosok tudnak majd igényelni, pedig ilyen internetes tartalmak működtetése vidéken élők érdekét is szolgálhatja.