Huszonöt év börtönt kaphat a hacker

Vágólapra másolva!
Az amerikai X-faktor és a brit Szervezetbűnözés Elleni Hivatal weboldalait feltörő Lulzsec-tag az eddig legnagyobb hackerre kirótt büntetést kaphatja. 
Vágólapra másolva!

Maximum huszonöt év letöltendő börtönbüntetés vár Ryan Cleary, brit állampolgárra, akit több rendbeli internetes bűcselekmény elkövetésével gyanusítottak - olvasható a BBC internetes oldalán. A hatóságok szerint a húszéves fiatalember a Lulzsec hackercsoport egy kulcsfigurája volt, aki az elmúlt években több brit és amerikai honlapokat tört fel és személyes adatokat lopott el.

A vád szerint Cleary betört az amerikai X-Faktor és a Sony Pictures Entertainment szórakoztatóipari cég oldalára, ahonnan a regisztrált felhasználók személyes adatait tulajdonította el. Az X-Faktor oldala elleni támadás a Lulzsec nevű, az Anonymous-csoporthoz közel álló hackerkülönítmény első nagy akciója volt. Nagy-Britanniában pedig több jogi szervezet - például a Szervezetbűnözés Elleni Hivatal - internetes felületére hatolt be illetéktelenül, és titkos információkat töltött le onnan.

Mint arról korábban beszámoltunk, Cleary-t tavaly nyáron fogták el. Egyes feltételezések szerint ő volt a Lulzsec Topiary néven ismert szóvivője. A fiatalembert a brit bíróság már elítélte, egyelőre az amerikai ítélőszék döntésére vár. A Cleary-re akár negyedszáz éves büntetés is várhat Amerikában, ami példa nélkül való a hackerperek esetében.