Kártya helyett mobillal is lehet pénzt felvenni

Vágólapra másolva!
Egy skót pénzintézet ügyfeleinek már bankkártyát sem kell használniuk ahhoz, hogy pénzt vehessenek ki egy bankautomatából, a tranzakció lebonyolításához elegendő, ha náluk van egy okostelefon. 
Vágólapra másolva!

Egy újfajta okostelefonos technológiával bankkártya nélkül is lehet pénzt kivenni az ATM-automatákból - olvasható a BBC hírportálján. Az egyelőre még csupán a Royal Bank of Scotland ügyfelei számára bevezetett szolgáltatás használatához először le kell tölteni egy ingyenes alkalmazást az okostelefonra, pénzfelvételkor annak képernyőjén jelenik meg egy hatszámjegyű kód, amelyet hitelesítés céljából be kell gépelni az automatába.

A pénzintézet és a NatWest nevű mobilbankoló szolgáltatást fejlesztő cég vezetői szerint azért praktikus ez a megoldás, mert az emberek akkor is fel tudnak venni pénzt, ha otthon hagyják vagy ellopják pénztárcájukat. A skót banknál kártyával háromszáz, az okostelefonos módszerrel legfeljebb száz fontot, vagyis mintegy 37 ezer forintnak megfelelő összeget lehet egyszerre felvenni.

Bár a szolgáltatás csak pár hete üzemel, már több mint két és félmillióan töltötték le okostelefonjukra az alkalmazást és kezdték meg a bankkártya nélküli készpénzfelvételt Skócia nyolcezer ATM-automatájánál. A fejlesztés egyébként nem teljesen egyedülálló, az NCR nevű amerikai vállalat hasonló aplikációjánál egy vonalkódot kell leolvasni a mobillal.