Vágólapra másolva!
Az okostelefonokon elérhető ismerkedő oldallal kapcsolatban több olyan eset is napvilágot látott, amikor felnőttek inzultáltak gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen felfüggesztették a Skoutnak, a világ egyik legnépszerűbb okostelefonos randioldalának működését, miután több zaklatási üggyel hozták kapcsolatba a szolgáltatást - olvasható a BBC internetes oldalán. Az oldalon való ismerkedés három esetben is kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erőszakhoz vezetett.

A Skout az okostelefonok GPS-chipjét használva arról is tájékoztatást ad a felhasználóknak, hogy partnerük hol található, sőt jelzi, ha az egyes felhasználók közel járnak egymáshoz. A több mint száz országban használt alkalmazásnak két része van: az egyik aloldalt a tizenhárom és tizenhét év közöttiek, a másikat pedig az idősebbek használhatják. A problémák abból adódtak, hogy a a fiataloknak szánt részre is gond nélkül tudtak regisztrálni a zaklatók, egyedül a korukat kellett meghamisítaniuk regisztrációkor. A cég egy saját fejlesztésű szűrőprogrammal próbálta megtalálni azokat a felhasználókat, akik nem a valós korukat adták meg, és gyanúsan viselkedtek, ám a szoftver nem bizonyult elég hatékonynak. Az alkalmazást fejlesztő cég vezetője szerint addig szünetel a tinirészleg elérése, amíg nem tudják sokkal védettebbé tenni a kétes szándékú felhasználók elől.

A botrány azután robbant ki, hogy több konkrét esetben is bebizonyosodott, hogy a Skoutot használva találtak rá szexuális zaklatók a tinédzserekre. A hatóságok eddig három amerikai ügyről tudnak, amelyekben idősebb húsz-harminc éves fériak zaklattak tizenéveseket. A tinirészleg bezárásáról szóló hivatalos közleményre érkezett hozzászólások vegyesek. Egyes felhasználók maguk is zaklatásról számolnak be, mások viszont arra panaszkodnak, hogy nem érik el a Skout rendszerében talált barátaikat.