Kábeltévén is lehet majd nézni a 3D-s olimpiát

Vágólapra másolva!
Budapesten és vételkörzetében ingyenesen fogható csatornán is lehet majd nézni az olimpiát 3D-ben, július 2-ától azonban a térhatású sportközvetítések mellett ismeretterjesztő filmeket sugárzó m3D csatornát egyes kábeltévészolgáltatóknál az egész országban nézni lehet majd megfelelő televízió birtokában.
Vágólapra másolva!

Az MTVA kedden bejelentette, hogy kísérleti 3D-s tévécsatornája június 25. és augusztus 12. között lesz nézhető. Az adón az olimpiai közvetítések mellett ismeretterjesztő filmeket, illetve többek köz az Omega és a Republic együttesek térhatásban rögzített koncertfelvételeit is meg lehet majd nézni. Az MTV archívumában megvan egy több évtizedes térhatású felvételen egy beszélgetés Szentgyörgyi Alberttel és Takács Marikával is, ezeket rövidített változatban lehet majd megtekinteni az m3D-n.

A csatorna bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy itthon mindössze százötvenezer 3D-képes készülék található a hazai otthonokban a forgalmazók statisztikái szerint, ami még nagyon kevés, de világszerte is csak tizenkét ország közvetíti majd az olimpiát ezzel a technológiával, ezért csak kísérleti jelleggel történik a csatorna indítása, egy állandó, 3D-s tartalmakat sugárzó adó beindításáról az itt szerzett tapasztalatok nyomán döntenek.

A foci-Eb-t csak Budapesten és közelében adják 3D-ben

Az MTVA tájékoztatása szerint a június 25-én induló adást július 1-jéig kizárólag a földi sugárzású digitális platformon, a MinDig TV-n lehet majd fogni. A szobai vagy tetőantennával fogható platformon a 3D-s adás teljesen ingyen lesz hozzáférhető, azt azonban csak Budapesten és vételkörzetében sugározzák ezzel a technológiával, tehát a futball-Eb döntőjét kábeltévés felhasználók még nem tudják majd térhatásban élvezni.

Az olimpia már az egész országban elérhető lesz

Július 2-ától az m3D csatorna műsorát már országos lefedettséggel rendelkező kábeltévészolgáltatók kínálatában is el lehet majd érni. A UPC prémium csomagra előfizető ügyfelei számára hozzáférhető lesz a térhatású adás, ha arra alkalmas televízióval rendelkeznek, és megfelelőú, HDMI-csatlakozóval felszerelt beltéri egységgel rendelkeznek. Információink szerint a T-Home is elérhetővé teszi a 3D-s adást előfizetőinek, ám egyelőre nem lehet tudni mely csomag részeként. Budapesten és környékén az olimpia ideje alatt a MinDig TV-n ingyen is lehet majd nézni a térhatású közvetítéseket és a többi 3D-s műsort - hangzott el a bemutatón.

Az m3D csatorna működése az olimpia záróeseményével, augusztus 12-én fog véget érni. A 3D-s sugárzás külön licencdíja az MTVA közlése szerint a teljes közvetítési jogdíjaknak csupán töredéke, és mivel a köztévé a térhatású csatorna műsorának továbbításáért pénz kér a kábelszolgáltatóktól, nullszaldósan tudja kihozni a kísérleti adás lebonyolítását - hangzott el a rendezvényen. A térhatású közvetítéseket egyes hazai Cinema City mozikban is lehet majd nézni térhatású változatban ezer forintnál alacsonyabb jegyárért, a főváros mellett néhány vidéki nagyvárosban is.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Home ajánlati márka tulajdonosa is.