Béna jelszavak miatt szívnak a netezők

Vágólapra másolva!
A leggyakrabban használt internetes belépési kódok között megtalálható "12345678" és a "jelszó" kifejezés is - derül ki egy brit kutatásból. A pofonegyszerűen kitalálható jelszavakkal a felhasználók nagy kockázatnak teszik ki magukat.  
Vágólapra másolva!

Az emberek közel öt százalékának a "password", vagyis magyarul "jelszó" kifejezés a belépési kódja a regisztrációhoz kötött internetes oldalakon - derült ki egy friss kutatásból, amit Mark Burnett it-biztonsági szakértő készített. A felméréshez tízezer Nagy-Brittaniában élő felhasználói adatait használta fel, kizárólag a kutatás céljából - olvasható a brit Daily Mail internetes oldalán.

A kutatásban résztvevő internetezők körében a második legnépszerűbb jelszavaknak az "123456", a harmadik leggyakoribb az "12345678", a negyedik pedig az "1234" kifejezések bizonyultak. A legtöbbet használt harminc jelszó között hetedik lett a "dragon" (sárkány), tizenegyedik a "letmein" (engedj be), tizenkettedik a "monkey" (majom) és huszonharmadik pedig a "superman".

A kutatást végző szakember szerint meglepően sok belépőkód árulkodott arról, hogy az emberek rosszul érzik magukat, ugyanis gyakoriak voltak a "hopeless" (reménytelenség), "killmenow" (ölj meg most) és a "hatemyjob" (utálom a munkámat) jelszavak.

Forrás: AFP

Orosz hackerek inspirálták a kutatást

Burnett szerint összességében elmondható, hogy az internetes jelszavak negyven százaléka annyira egyszerű, hogy minimális fejtörést sem okoz az a kéretlen betolakodóknak. A biztonsági szakember szerint nagyjából tízezer jelszó teszi a világhálón használt biztonsági kódok közel kilencvenkilenc százalékát, a maradékot pedig több millió egyedi jelszó adja - ez utóbbiak számítanak biztonságosnak. A könnyen kitalálható jelszavakat azért sem érdemes használni, mert internetes bűnözők szótárszerű adatbázisok felhasználásával egyszerűen kitalálhatják azokat.

Saját elmondása alapján Burnett azután készítette a kutatást, hogy hat és félmillió Linkedin-felhasználó jelszavait lopták el orosz hackerek és publikálták egy oldalon. A biztonsági szakembernek rögtön feltűnt, hogy nagyon gyakran használják fel a "Password1", illetve a" "Linkedin" kifejezéseket belépési kódszóként.