Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában május végén hunyt el Arthur P. Stern, aki a tranzisztoros rádió, a színes tévé, és az első műholdas navigációs eszközök fejlesztésében is közreműködött.
Vágólapra másolva!

Az 1925-ben Budapesten született Stern megjárta a bergen-belseni náci koncentrációs tábort, ahonnan szabadulását követően Svájcba menekült, 1951-ben pedig az Egyesült Államokba vándorolt ki.

Arthur P. Stern az ötvenes években a General Electric (GE) cégnél jelentős fejlesztések vett részt, például ő vezette a gyártó első tranzisztoros rádiójának tervezését, de közreműködött a GE első színes tévéjének megalkotásában is, mellyel kapcsolatban egy saját szabadalmat is bejegyeztetett. A vállalat szerint Stern a tranzisztoros áramkörök tervezésének korai úttörője volt, amelyekhez akkoriban az egész Egyesült Államokban csupán ötven-száz ember értett.

A hatvanas évek második felében Stern működött közre a műholdas navigációs rendszerek elterjesztésében is. Arthur P. Stern a hetvenes évek közepén az iparági szabványok kidolgozását végző IEEE elnöke volt, nyugdíjba azonban a kilencvenes évek elején azonban a kezdetleges játékkonzolokat gyártó, később a Philipsnek eladott Magnavox alelnökeként vonult.