A legjobb appok kirándulóknak

gps okostelefon app
Vágólapra másolva!
Viharjelzést fogad, térképet jelenít meg, játékba ugrasztja be a felhasználót, és még lefogyni is segít. Az okostelefon nem elengedhetetlenül szükséges eszköze a túrázásnak, de ha kéznél van, sok mindenre használható.
Vágólapra másolva!

A legtöbb telefonon csak a helyet foglalja a nyitóképernyőn található időjárás widget. Még ha az ember nem is lát ki az ablakon, akkor a nagy meleg vagy az eső miatt valaki úgyis panaszkodik valamelyik közösségi oldalon. Túrázás közben azonban jól jöhet, ha a telefon figyelmeztet a várható időjárásra, grafikonon mutatja be, milyen hőmérsékletre számíthatunk a következő 4-5 órában, és négynapos előrejelzést is tud adni. Amelyik okosmobillal nem érkezik ilyen widget, arra az [origo] saját időjárás alkalmazását vagy a Köpönyeg.hu appját ajánljuk.

Forrás: Google Play
Az időjárás előrejelzés hosszú túrák alatt lehet igazán hasznos

Az [origo] saját applikációja még a szélsőséges időjárási helyzetről szóló riasztásokat is küld, így esélyt ad arra, hogy a túrázók fedett helyre húzódjanak a zivatar előtt. Viharjelzést még a butatelefonokra is lehet kérni, igaz az fizetős szolgáltatás. A viharjelzés.hu oldalon lehet előfizetni negyedévenként 3500 forintért a figyelmeztető sms-ekre.

Amikor letérünk az aszfaltútról

Térkép nélkül még az óvatlanabb túrázók is hajlamosak követni az ösvényt, ezért igazán eltévedni csak térképpel lehet. Sokáig csak papíron vagy drágább GPS-eken voltak megfelelő minőségű turistatérképek, mára azonban megváltozott a helyzet. A közösség által összerakott, ingyenes Turistautak.hu térképe letölthető a G:hu nevű geocaching alkalmazásba. A szoftver mobilneten keresztül is használható, de még célszerűbb,az otthoni wifin kiadni a parancsot a telefonnak, hogy a célponunk körüli 15-20 kilométeres sugarú körben töltse le a térképet.

Forrás: Google Play
Tökéletes turistatérképet jelenít meg a G:hu

A nagy felbontású kijelzőkön ráadásul remekül látszanak a domborzati viszonyok is, így még véletlenül sem fog olyan ösvényre tévedni a kis sétára vágyó túrázó olyan úton elindulni, amelyik a hegycsúcsokra vezet.

Az eltévedés kezelésében segít az iPhone-ra és androidos telefonokra egyarátn elérhető Peak.AR nevű alkalmazás is. A kibővített valóság technológiát használó szoftver segít felismerni azokat a hegycsúcsokat, amiket a kamera lát. A hivatalos honlap szerint jelenleg világszert 140 ezer csúcsot képes felismerni a program, a készítői pedig szívesen fogadnak újabb koordinátákat az adatbázishoz.

Rejtett kincsek keresése

A térkép nem a fő funkciója a G:hu alkalmazásnak: az app az internetről és SD-kártyáról is tud betölteni geoláda adatbázist. Pihenésként is működik, hogy a csapat megáll megkeresni egy-két elrejtett geoládát, ráadásul a gyűjtögetés is hagyományos emberi szórakozás. A hobbi a kétezres évek eljén, a megfizethető GPS készülékek megjelenésével terjedt el. A játékosoknak csak egy koordinátapárja és egy pármondatos leírása van, ez alapján kell megtalálniuk egy elrejtett ládát. Ha mobiltelefonnal érkezik a csapat, akkor a ládában rejlő kódot rögtön be is írhatják, így jelezve, hogy megtalálták a ládát.

Fotózni pedig muszáj

A túrázás és a fényképezés mindig szorosan összetartozott. Egyrészt mert az ember olyan helyekre juthat el, amelyeket érdemes megörökíteni, másrészt meg titokban lehet egyet szusszanni, amíg a gép előkerül a táskából, beállítja az ember, elkészül a fotó, majd elcsomagolja a felszerelést. Minél meredekebb egy emelkedő, valahogy annál fotogénebb is.

Forrás: Instagram
Fotók megosztására tökéletes eszköz az Instagram

A mobiltelefonok kamerája elég jó ahhoz, hogy csak a magukat komolyan vevő amatőrfotósok érezzék kötelességüknek, hogy több gépvázat és objektívet vigyenek magukkal az erdőbe. A könnyű felszerelést kedvelők azonban beérhetik a mobiltelefonjukkal. Többnyire elegendő a készülék saját kamera alkalmazása, appot csak azoknak kell telepíteni, akik szeretnék azonnal megosztani a képeiket: nekik az iPhone-ra és androidos készülékekre egyaránt elérhető Instagramot ajánljuk.

Az okostelefon azoknak is a segítségére lehet, akik mégis inkább igazi fényképezőgéppel fotóznának. Létezik fénymérő alkalmazás, ami a pontos expozíció beállításánál segíthet a filmes géppel rendelkezőknek, sőt van olyan Golden Hour nevű adatbázis alkalmazás is, ami a napkelte, napnyugta és kék óra. Az utóbbi az körülbelül egy órás időszak, amikor a nap már lebukott a horizont alatt, az ég sötétkék, és még elég fény van a tájképek fotózáshoz.

Mennyi van még hátra?

Az összes szoftverboltban válogatni lehet a legtöbb sporthoz - futáshoz, biciklizéshez és túrázáshoz - használható útvonalrögzítők között. Még a legegyszerűbbek is képesek lesétált útvonal adatait exportáláni vagy feltölteni, a bonyolultabb programok pedig az edzés elemzésében is segítenek. Az adatok valósidejű mentése nem csak azért hasznos, mert otthon meg lehet nézni, pontosan hány kilométeres volt a túra.

Forrás: Endomondo
Utólag ki lehet értékelni a túrát az Endomondóval

A véletlenül megtalált jó helyeket, remek kilátást kínáló csúcsokat egyesével be lehet jelölni, ami valamivel tartósabb, mint az emlékezet. A Google maga is kínál ilyen ingyenes programot, aminek My Tracks a neve, a sportolóknak pedig a több platformra is elérhető Endomondót ajánljuk. Az útvonal otthoni átnézése közben pedig el islehet kezdeni a következő kirándulás tervezgetését.