Vágólapra másolva!
A kaliforniai San Quentin börtönben indult képzési program keretében a közösségi média és a technológiai ipar működését oktatják a szabadulásuk után piacképes ismeretekre vágyó  raboknak, akik azonban még ők sem férhetnek hozzá az internethez a rácsok mögül.
Vágólapra másolva!

A büntetés-végrehajtási intézményben egy "Utolsó mérföld" néven indult képzési program keretében oktatnak kiválasztott rabok számára online technológiai internetet. Az oktatási programba csak a legjobb képességű rabok kerülhetnek be - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium hírportálja.

A Szilícium-völgynek prezentálhatják ötleteiket

A képzésben részt vevő elítélteknek az a feladata, hogy kidolgozzon egy jó célokat szolgáló, technológiai megoldások segítségével megvalósítható kezdeményezést. Ötleteiket aztán a Szilícium-völgy ismert befektetői és cégvezetőinek is prezentálhatják.

A börtönben zajló képzés egy helyi befektetőcég, a Transmedia Capital cég alapítója, Chris Redlitz ötlete volt, akit saját bevallása szerint a börtönlakók rendkívül magas, 65 százalékos visszaesési rátája, és a rabok éves szinten tízmillió forintnak megfelelő tartási költsége sarkallta a projekt megindítására. Redlitz a BBC-nek elmondta, hogy üzleti kihívásként tekintett a képzési projektre, amelytől azt reméli, hogy a segít lenyomni a visszaeső bűnözők arányát.

Eddigi tapasztalataik szerint a programban nagyon sok tehetséges, és lelkes fogvatartottra találtak rá: bár a tanulók között komoly bűnöket elkövetők, például gyilkosok is megtalálhatók, Redlitz szerint még ők is megérdemelnek egy második esélyt, ha a technológiai képzést sikeresen abszolválják.

Internetet nem használhatnak

Az internetet még a technológiai képzésben részt vevő fogvatartottak sem használhatják, bár arra lehetőségük van, hogy kézzel kitölthető formanyomtatványon küldjenek ki a Twitterre kérdéseket és válaszokat.

A rehabilitációs programhoz csatlakozó raboknak emellett saját profiljuk van a Quora nevű közösségi oldalon, ahol bárki küldhet számukra kérdéseket a rácsok mögötti élettel kapcsolatban. A BBC-nek nyilatkozó egykori rab számítógép használata nélkül, csupán könyvből volt képes megtanulni proramozni, és azóta egy San Francisco-i technológiai cég gyakornokaként dolgozik.