Zavargások voltak az iPhone-gyárban

Vágólapra másolva!
Ey állítólagos lopási ügy nyomán komoly botrány alakult ki az iPad és iPhone eszközök gyártását végző Foxconn cég egyik kínai üzemében. A dolgozók és biztonsági emberek összecsapásának végül a rendőrség vetett véget.
Vágólapra másolva!

A CNN amerikai hírcsatorna portáljának értesülései szerint akár ezer ember, a Guardian című brit napilap tudomása szerint azonban csupán mintegy százan dobálták egymást szeméttel, székekkel és üvegekkel az Apple legnagyobb beszállítópartnere, a Foxconn cég kínai Csengduban lévő üzemének munkásszállásán és étkezdéjében hétfőn. A CNN beszámolója szerint a berendezést komolyan leamortizálását eredményező eseményekre egy lopási eset nyomán, a BBC brit közszolgálati médium és a Reuters hírügynökség információi szerint azonban a munkásszállás melletti étkezde és néhány munkás nézeteltérése nyomán került sor.

A BBC híre szerint a nézeteltérés olyannyira elfajult, hogy az étkezde vezetője végül kihívta a rendőrséget, mire néhány alkalmazott visszaszaladt a munkásszállásra, ahol azt üvöltözte, hogy a rendőrök verik a munkásokat. Ezt követően mintegy száz felháborodott dolgozó rohant le az étkezdébe, ahol minden mozdítható tárggyal a biztonsági őrökre és a rendőrökre támadtak, a beszámolók alapján jelentősen leamortizálták az étkezde és a hálókörlet környékét. A mintegy két órán át tartó incidensben személyi sérülés nem történt, de négy részeg munkást a rendőrök őrizetbe vettek - számolt be a Reuters hírügynökség. A Foxconn közlése szerint a zavargásokat hét, az üzembe újonnan belépő dolgozó robbantotta ki.

Sok volt az öngyilkosság az üzemben

A hivatalos információk alapján ez volt az első erőszakos összecsapás a Foxconn gyári munkásai és a rendfenntartó személyzet között. A legnagyobb szórakoztató elektronikai eszközöket összeszerelő gyárban egyébként korábban is voltak problémákkal a dolgozókkal. A több beszámoló alapján embertelen körülmények között dolgozó emberek közül tavaly legalább egy tucat öngyilkos lett, mire a Foxconn megemelte a béreket és hálót feszített az épület köré, hogy az ablakon kiugró emberek túléljék a zuhanást. Az összeszerelőüzemekben uralkodó viszonyokat ért számos kritika nyomán a Foxconn vállalta, hogy csökkenti a túlmunkát és kifizeti az elvégzett túlórákat, és jobb lehetőségeket biztosít dolgozóinak érdekképviseletére - bár ez a legfrissebb hírek szerint még most sem érvényesül maradéktalanul. A mostani eset kapcsán a vállalat közölte, hogy a zavargásoknak nem volt közük a dolgozók munkakörülményeihez.