High-tech netrádió a legjobb zenék nyomában

Vágólapra másolva!
A YouTube kincsei közti böngészésre sarkall, de egyszerű webrádióként is használható a JustListenTo.it, a Kitchen Budapest kutatóinak a héten elindult zenefelfedezős oldala.
Vágólapra másolva!

Nem a garázscég alapítása, a világpiacra való betörés vezérelte a Kitchen Budapest innovációs labor három kutatóját, amikor létrehozták a JustListenTo.it nevű új zeneszolgáltatást. Saját problémájukat próbálták megoldani azzal, hogy olyan oldalt építettek, ami a YouTube legextrémebb zenéit is segít megtalálni, de lehet használni egész napos háttérrádiózáshoz is. A JustListenTo.it még félkész, csak az alapfunkciókkal rendelkezik: tallózni és zenélni már tud, de az apró finomságokat még nem szerelték bele készítői. Arra viszont már most is alkalmas, hogy Ray Barretto latin jazz zenész összes kortársát vagy csehszlovák swing legjobbjait kiválogassa a felhasználónak.

Kalandozás a címkék között

A válogatás egy egyszerű keresőmező és a videókhoz írt címkék alapján történik. A keresés során a JustListenTo.it nem csak azt a körülbelül négy órányi zenét listázza, amire illik a keresőszó, hanem az ezekhez társított tizenöt leggyakoribb címkét is. Ha egyre rákattint a felhasználó, akkor az hozzáadódik a kereséshez.

Forrás: [origo]
A címkéken kattingatva lehet szűkíteni a keresést

A címkék általános jellege miatt nem mindig szűkíti a keresést egy újabb kulcsszó felvétele. Hosszan el lehet kalandozni úgy JustListenTo.it-ben, hogy a felhasználó tényleg annyit tesz, amit a szolgáltatás neve sugall: csupán zenék közt ugrál.

Minimális infót ad, rádióként működik

A JustListenTo.it jelenlegi verziója minimális mennyiségű információt ad a felhasználónak. Az együttes neve és a dal címe mellett még egy pármondatos leírást közöl a bandáról, amit a Last.fm-ről vesz át a szoftver. A jövőben bekerülhet a hallgatott számok megosztása, sőt a lejátszási listát is el lehet majd menteni a továbbfejlesztett YouTube-os netrádión. Később pedig megjelenik mjad a kedvencnek és utált számnak jelölés, így a szolgáltatást egészen pontosan be lehet majd tanítani arra, hogy mit kell játszania.

Felhasználó kerestetik

A fejlesztőcsapatnak azonban nem az a célja, hogy versenybe szálljon a YouTube mixek készítésére használható magyar fejlesztésű DragOnTape-pel vagy a kocsmai háttérzenét szolgáltató Noispottal vagy hasonló profilú Mixgarral.

Forrás: [origo]
Körülbelül négy órányi zenét tölt be egy keresésre a szolgáltatás

Míg a legtöbb szolgáltatás azért jelenik meg az Innovációs TechShow-n, hogy befektetőket találjon, továbblépjen a garázscég szintről, a JustListenTo.it bemutatkozni megy. Nem akarnak startuppá válni, ráérő időben szerelgetett hobbiprojekt marad, aminek felhasználókra és visszajelzésekre van szüksége. A regisztrációhoz Facebook azonosítóra és némi türelemre van szükség, mert a felhasználókat egyesével engedik be a rendszerbe a zárt béta alatt. A héten azonban indul a nyílt verzió, amelybe már gyorsan be lehet kerülni.