Hajlítható szuperüveg védi a jövő kütyüit

Vágólapra másolva!
Hajlítható mégis bivalyerős üveget dolgozott ki a csúcskategóriás okostelefonok és okostévék Gorilla üvegét is készítő Corning. A Willow Glass fantázianevű termék megnyithatja az utat a hajlított kijelzők előtt - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Papírvékony, mégis ellenálló üvegfajtát mutatott be a Corning nevű cég egy bostoni iparági kiállításon. A Willow (fűzfa) nevű üvegtípus lehetővé teszi, hogy hajlított telefon és tévékijelzőket készítsenek belőle.

Forrás: Corning
Összegyűrni nem lehet a Willow üveget, de a feltekerést bírja

A Willow üvegnek addig is van haszna, amíg a dizájnerek megálmodják az új okostelefon formákat. Az anyag lehetővé teszi, hogy még vékonyabb mobilokat gyártsanak. Míg a korábbi üvegekből 0,2 vagy 0,5 milliméteres vastagságú lapok védték a kijelzőket, az új típusból fél századmilliméter vastagságú lap is elég. A Corning azt is közölte, hogy az eszköz- és kijelzőgyártók már kaptak mintát a Willow üvegből, hogy tesztelhessék azt.


Hengereken készül a szupervékony üveg

Az új szuperüveg összetevőit 500 fokon keverik össze, és a hagyományos nyomdagéphez hasonló hengerekkel nyújtják ki papírvékonyságúra. A cég szerint a hengerelési eljárás egyszerűbb, mint a nagyon vékony üveglapok gyártásánál hagyományosan alkalmazott laponkénti öntés.

A jövőben egyre több olyan kütyü jelenhet meg amelyet nem Gorilla, hanem Willow üveg véd. Sőt prototípus állapotban már léteznek olyan grafénból készült kijelzővel rendelkező, érintésérzékeny és összegyűrhető készülékek is. A tömeggyártásba kerülő feltekerhető, összehajtogatható kijelzők azonban még mindig csak a science fiction világába tartoznak.