Gyerekbetegségeket előzne meg a magyar innováció

tech show az akváriumban 2012. június 6-án, tech-show, leonardo 3d, Leonar3do
Vágólapra másolva!
A legérdekesebb fejlesztéseket felvonultató Magyar Innovációs Techshow-n hidrogéncellás elektromotorral meghajtott jármű, közösségi vásárlást megreformáló weboldal és vezeték nélküli internet segítségével irányítható miniszenzor is volt. Az MIT kutatója szerint a magyar innovátoroknak segíteni kellene egymást ahelyett, hogy irigykednének a másik sikereire.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint a hazai kutatási-fejlesztési-innovációs szektornak 2020-ra el kell érnie a GDP 1,8 százalékát (ami megegyezik az EU-s átlaggal) - mondta Sztáray Péter helyettes államtitkár a Magyar Innovációs Techshow-t megnyitó beszédében. Az idén negyedik alkalommal megrendezett Techshow-n huszonegy startup csapat állította ki fejlesztését, valamint versenyen kívül lehetőséget kapott néhány munka a bemutatkozásra.

Rájöttek, hogy tízből egy gyereknek tompalátása van

A Techshow egyik legérdekesebb alkalmazását a Pécsi Tudományegyetem hozta: feljesztésükkel felismerik a korai gyermek- és csecsemőkorban lévők látással kapcsolatos veleszületett rendellenességeit. A 3d-s szemüveggel és egy képernyővel használható, térlátást tesztelő alkalmazás hiánypótló, mert ezzel olcsón megoldható a gyermekek félévenkénti szemvizsgálata, míg enélkül az egészségügyi rendszernek nem lenne kapacitásaa vizsgálatra - mondta az [origo]-nak Dr. Jandó Gábor, az egyetem kutatója.

Jandó szerint azért fontos, hogy nagyjából hétéves korig rendszeresen menjenek szűrővizsgálatra a gyerekek, mert ekkor még változhat, hogy melyik szemét mennyire használja, terheli az ember. Hét-kilencéves kor után viszont már nem nagyon lehet segíteni a gyerekeken és maradandó látáskárosulást szenvednek, amit legfeljebb csak szemüveggel tudnak korrigálni - mondta Jandó. A kutató szerint a fejlesztésük a hazai tompánlátás helyzetét is átértékeli: "Az óvatosabb becslések szerint eddig azt gondolták, hogy a gyerekek négy-öt százalékának van ilyen rendellenessége. Az ormánsági óvodákban végzett szisztematikus kutatásunk eredménye viszont azt mutatta, hogy ez az arány tíz százalék fölött van" - mondta a kutató.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az ábra, amely segítségével eldönthető, hogy a gyerekeknek milyen a térlátása

Hamarosan a valós térben is lehet majd virtuálisan modellezni

Versenyen kívül állította ki évek óta fejlesztett alkalmazását a Leonar3do nevű cég, amely egy 3d-s valós idejű tervezőmodult készített. Az eszközt elsősorban az animációs- és filmiparban, az általános oktatásban (például fizika, kémia), gépészeti-mérnöki folyamatok során, valamint az egészségügyben használják - mondta az [origo]-nak Moldován Csaba, a cég értékesítési vezetője. Moldován szerint a fejlesztésüket már itthon is több rekonstrukciós plasztikai műtét során, például koponyasérülések javításakor alkalmazták.

"Az ötlet Rátai Dánielé, aki 2005-ben megnyerte vele az Intel tehetségkutató-versenyét. Ezután folyamatos fejlesztés következett, amíg tavaly el nem kezdtük forgalmazni a terméket. Magyarországon kívül az Egyesült Államokban és Japánban is jelentős mennyiség fogyott belőle, most készülünk betörni az indiai piacra is" - mondta Moldován. A program használatához mindössze egy képernyőre, egy 3d-s szemüvegre, és a madár nevű, egérszerűségre van szükség (alábbi képünkön láthatóak), amivel a modellt lehet forgatni és szerkeszteni.. Moldován szerint az alkalmazás alapverziója nyílt forráskódú, bárki letöltheti és fejlesztheti, várják a lelkes programozókat.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Valós idejű 3d-s modellezés, egyelőre még eszközök segítségével

Kedvtelésből R2D2 robotokat építenek belőle

Egyelőre a hobbisták alkalmazása a Dension vezeték nélküli internetet használó hardveres megoldása, aminek egészen sokféle felhasználási módját megtalálták a geekek - mondta az [origo]-nak Sipos Zoltán, a cég termékmenedzsere. "Volt aki a Star Warsból ismert R2D2 robotot mozgatott vele, más meg tuningolt futóműre alkalmazta az eszközt" - mondta Sipos. A Dension terméke egy egyszerűen beépíthető wifiport, amellyel bármely eszközt távirányíthatóvá lehet tenni.

A 129 euróba kerülő, kamerával is rendelkező csomag nemcsak a lakossági felhasználóknak szól, cégek is érdeklődnek iránta: "közel vagyunk a megállapodáshoz egy nagyobb világítástechnikai céggel, ami után forgalomba kerülhetnek a bárhonnann le- és felkapcsolható villanyok" - mondta Sipos. Korábban az [origo] is tesztelt már ilyen komplex berendezéssel felszerelt, úgynevezett okosotthonokat, amikről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A bármit vezeték nélküli alkalmazássá változtató eszközök

Mintha 760 kilométert egy liter gázolajjal tennénk meg

A Pécsi Tudományegyetem még egy izgalmas projekttel érkezett a Techshow-ra. A hidrogéncellás elektromotorral meghajtott jármű már prototípus stádiumban van, a tesztek során 86 kilométert tettek meg vele mindössze egy kilowatt energia felhasználásával - mondta az [origo]-nak Háber István, a PTE kutatója. Háber szerint ez a teljesítmény olyan, mintha 760 kilométert tennénk meg egy liter gázolajjal.

A képünkön látható jármű az eszköz alkalmazásának egy korai verziója, az Orca nevű megoldást alapvetően közúti forgalomra tervezték. A Volkswagen már normál járműveken is próbálgat ilyet - mondta Háber, aki szerint jelenleg még egy olyan beszállítótól szerzik a működéshez szükséges hidrogént, aki napkollektorokkal állítja elő az alapanyagot. A jövőben viszont saját maguk szeretnék megoldani az anyagelőállítást - mondta a kutató.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

86 kilométert egy kilowatt elfogyasztásával tett meg a PTE járműve

Fél óra alatt bármiből közösségi webshopot csinál

Versenyen kívül indult még a kacheeng.com csapata, akik forradalmasítanák a közösségi vásárlás intézményét. "Alkalmazásunk bármelyik webshopból közösségi webshopot csinál úgy, hogy még csak kapcsolatba sem kell lépni velünk. Fél óra alatt bárki beállíthatja, hogy a honlapján eladásra szánt termékek mellett megjelenjen a deal gomb és már kész is" - mondta az [origo]-nak Gáti Dániel, a cég értékesítési menedzsere.

A kacheeng.com üzleti modellje, hogy a termékeket áruló cégek alacsony kedvezményt adnak a vásárlóknak, akiknek cserébe egy gombnyomással posztolniuk kell Facebookra az eseményt. Gáti szerint így mindenki jól jár, ráadásul sokkal kedvezőbb feltételekkel, mint a most használt közösségi vásárlásos oldalakkal. Az új alkalmazás még tesztüzemmódban van, de Gáti szerint már vannak érdeklődők a fejlesztés iránt.

A versenyt a közönség alapján a TCT Jobctrl nevű alkalmazása nyerte, ami a vállalatok hatékonyságát növelné, a vezetők hagyományos tevékenységét pedig elvileg a felére csökkenthetné. A szakmai zsűri az Optoforce nevű 3D-s erőmérőt találta az év legjobb találmányának. (Az Optoforce-ról szóló cikkünket itt olvashatja.)

Nyitottság és átláthatóság az innováció két alappillére

A Techshow-n nemcsak kiállított projektek, hanem neves előadók is megszólaltak, mint például Gigi Wang, aki az MIT kockázati-befektetés intézetének az elnökségi tagja. Wang azt tanácsolta a hazai IT szektor lelkes fejlesztőinek, hogy elsősorban a nyitottság és átláthatóság mentalitását kell elsajátítaniuk, mert az innovációnak ez a két alappillére.

Wang szerint a Szilícium-völgy is azért megy annyira, mert az emberek nem féltékenyek és irigykednek egymásra, hanem mindent megosztanak, és nem énekelik ki egymás szájából a sajtot. Wang szerint még egy kis országban is segíteni kell egymásnak, még akkor is, ha versenytársakról van szó.