Kémműholdakat örököl a NASA

Vágólapra másolva!
Az amerikai Nemzeti Felderítő Iroda két használaton kívüli felderítőműholdját kaphatja meg a NASA. Az ajándéknak egyetlen szépséghibája van: az eszközök egyelőre még a Földön vannak.
Vágólapra másolva!

Nem is egy, de rögtön két olyan kémműholdat kaphat ajándékba a pénzügyi nehézségekkel küzdő amerikai űrügynökség, amelyek ugyanakkora tükörrel rendelkeznek, mint a Hubble-űrtávcső, ám látószögük annak százszorosa - adta hírül a Washington Post. Az ajándékkal nincsenek megoldva a NASA problémái: a műholdakban nincs kamera, hiányos a felszerelésük, és hiányzik a tudományos program, amelynek keretében felbocsáthatják őket. Ami pedig a legfontosabb: hiányzik a műholdak felbocsátásához szükséges pénz is.

A műholdakat az NRO katonai beszállítói építették, ennél lényegesen többet nem árult el egyelőre az űreszközökről a kormányügynökség. A NASA asztrofizikai részlegének vezetője, Paul Hertz szerint az ajándék remek hír, lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkező valós hardvert kap az űrügynökség ajándékba. A félkész műhol 250 millió dolláros megtakarítást jelenthet egy későbbi küldetés büdzséje számára. "Már nem csúcstechnológiás kémműholdak ezek, de valószínűleg még mindig csúcskategóriásnak számító optika van bennük" - mondta a Washington Postnak egy neve elhallgatását kérő elemző

A Nemzeti Felderítő Iroda a Washington Post kérdésére csak annyit mondott el az ajándékozás hátteréről, hogy a Hubble továbbfejlesztésének tekinthető műholdak már nem rendelkeznek hírszerzési potenciállal. Átadás előtt néhány rendszert ki is szereltek a kémholdból, ám nem közölték mely rendszerek azok. A lap tippje szerint a műholdak az 1976 óta használatban levő KH-11 Kennan műholdsorozat 1990 és 2000 között épült darabjai lehetnek az odaajándékozott eszközök.