Büntetés vár a pornót torrentező britekre

Levelet fognak kapni a brit O2 internetszolgáltató pornófilmeket torrentező ügyfelei. A legfelsőbb bíróság által jóváhagyott figyelmeztető üzenetetet egy kisvárosnyi embernek küldik ki  - adta hírül a BBC online kiadása.

Pert nyert az O2 brit netszolgáltató ellen a pornófilmeket készítő Ben Dover Productions, ezért a szolgáltatónak ki kellett adnia 9124 ügyfelének elérhetőségeit a stúdiónak. A Ben Dover csak a filmjeiket letöltő felhasználók IP-címeit gyűjtötte össze, a felhasználók azonosításához az internetszolgáltatóra volt szüksége.

A stúdió azokat a felhasználókat akarja figyelmeztetni, akik mások számára elérhetővé tették a filmeket. A bittorrent protokoll jellegéből fakadóan a felhasználók egyszerre töltik fel és le a kívánt anyag részeit, így nem tudni, hogyan válogatják ki a tömegből a feltöltőket. Julian Becker, a cég kereskedelmi igazgatója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy nem fogják azokat a felhasználókat zaklatni, akik csak egy filmet torrenteztek le.

Negyedmillió forintos jóvátételt szeretnének

Az első levéllel csak adatokat szeretne kapni a cég a jogsértésről, az erre adott választól függ a következő levelek tartalma. A felhasználóknak 28 napjuk lesz válaszolni, illetve eldönteni, hogy peren kívül akarják-e rendezni a céggel a jogsértés ügyét. A Ben Dover eredetileg 14 napos határidőt akart szabni, ám ezt a bíróság ésszerűtlenül rövidnek tartotta. A cég kezdetben 700 fontos (körülbelül 260 ezer forintos) jóvátételt akart kérni, ám a bíróság szerint egyesével kell a torrentezőkkel tárgyalnia az összegről.

A Ben Dover által indított akció nem egyedülálló: az év során több fájlcsereoldalt zártak be, néhány külföldi internetszolgáltató pedig úgy döntött vagy magától vagy bírósági határozat hatására, hogy blokkolja a torrentoldalakhoz való hozzáállást. A pornóipar szerint a fájlcsere miatt komoly bevételektől esnek el a stúdiók. Becker szerint a kalózokat nem tartja vissza, hogy az internetről beszerzett nem nyújt moziélményt, mert a pornót korábban sem nagy vásznon nézték az emberek.