Az Apple nyerte az új SIM kártya szabványát

Vágólapra másolva!
Az amerikai Apple cég nyerte az európai távközlési szabványügyi intézetnél az új, kisebb méretű SIM kártya szabványát. A Nokia először nem akarta használni ezt, de azért megveszik a szabadalmi jogokat.
Vágólapra másolva!

Az Apple javaslata került ki győztesen a kisebb méretű SIM-kártya szabványra tett új ajánlásokból. Az európai távközlési szabványügyi intézet, az ETSI (European Telecommunications Standards Institute) az Apple Nano-SIM technológiáját fogadta el az új szabvány alapjaként.

Az Apple Nano-SIM kártyája visszamenőleg kompatibilis a jelenlegi SIM kártya technológiával: gyakorlatilag annak egy kisebb méretű változata. A kártyán elhelyezett chip megegyezik a korábbival, csak kisebb műanyag tokban helyezkedik el. A Nano-SIM kártya méretei: 12,3, 8,8 és 0,67 milliméter.

A Nokia, a Motorola és a BlackBerry készülékek gyártója, a Research in Motion (RIM) által közösen beterjesztett javaslat teljesen új technológiát képvisel. A kártya formája a mikro-SD kártyáéra hasonlít.

Az új, kisméretű SIM kártya alkalmazása lehetővé teszi majd a gyártóknak az eddiginél is vékonyabb készülékek előállítását.

A Nokia korábban bejelentette, hogy bojkottálni fogja az Apple formátumának alkalmazását, mivel a saját javaslatát méretmegtakarítási szempontból előnyösebbnek tartja. A döntést követően azonban a Nokia közölte, hogy bár a saját javaslatát változatlanul jobbnak tartja, meg fogja vásárolni a szabvány licencét, a két formátum közötti döntést pedig a piac ítéletére bízza.