Vágólapra másolva!
Luxuskörülmények között védekezik a Megaupload vezetője. A januárban óriási razziával letartóztatott internetes vállalkozó már az ellene szóló bizonyítékokba is belenézhet - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Minden Megauploadhoz kapcsolódó adatot át kell adnia az amerikai hatóságoknak a Megaupload fájlmegosztó oldalt üzemeltető Kim Dotcom új-zélandi védőügyvédjének. A hatóságok kezdetben tiltakoztak a kérés ellen, ám ezzel a szerzőijog-sértéssel és pénzmosással vádolt internetes vállalkozó kiadatási tárgyalásának befejezéséhez nélkülözhetetlenek az adatok.

Az ügyet tárgyaló David Harvey bír kifejtette, hogy az amerikai hatóságok által összeállított akta nélkül a kiadatási eljárás egyoldalú lenne, pedig a bíróságnak megfelelően tájékozottnak kell lennie, mielőtt egy ilyen ügyben döntést hoz.

Forrás: AFP//Michael Bradley
Sikeresen dolgoznak Dotcom ügyvédjei

A bíró nyolcvanegy oldalas ítélete szerint a Dotcom elleni bizonyítékok jelentős része a hatóságok által lefoglalt számítógépeken található. Harvey bíró azt is kikötötte, hogy szükséges adatokat június 19-ig kell megkapnia a bíróságnak ahhoz, hogy ítélni tudjanak a szerzőijog-sértés vádjában, amely a kiadatási per egyik sarokpontja. A bíró egy másik döntésében megszüntette Kim Dotcom elektronikus megfigyelését, mert úgy döntött, hogy az internetes vállalkozó esetében alacsony a szökés veszélye.

Lassan visszakapja vagyonát

A 2012 januárjában óriási razziával letartóztatott Kim Dotcom ügye ugyan lassan halad, de az eddigi döntések kedvezőek a pénzmosással és szerzőijog-sértéssel vádolt férfi számára. Az új-zélandi bíróság hetekkel a letartóztatása után óvadék fejében szabadlábra helyezte Dotcomot, lefoglalt vagyonából bőséges havi járadékot kap, ismét használhatja az egyik luxusautóját és az elektronikus háziőrizet végével palotájába is visszaköltözhet.

Az amerikai hatóságok által remélt gyors kiadatási eljárás pedig lelassult. Fél évvel Dotcom letartóztatása után még mindig bizonytalan, hogy a Megaupload fájlmegosztó oldal vezetőjét egyáltalán kiadják-e az Egyesült Államoknak.