Rendszámot kapott a Google robotautója

A Google önmagát vezető Priusa, tesztvezetés
Vágólapra másolva!
Jogszerűen vezethetik önmagukat a Google autói az amerikai Nevada állam útjain. A Toyota Prius hibridekből átalakított robotautók speciális piros rendszámtáblát kapnak.
Vágólapra másolva!

Las Vegas főutcáján, a Stripen hajtott végig először friss jogosítványát megünnepelendő a Google önműkdő autója. A volánt a számítógép tekerte, a döntéseket a kocsi agya hozta, az autó tetejére és elejére szerelt szenzorok által szolgáltatott adatok alapján. A kocsi rendszámán a végtelen, fektetett nyolcasra hasolító jele és az 001-es szám látható.

Az autót korábban már tesztelte a cég Kaliforniában, sőt a Golden Gate hídon is végighajtott már az átalakított Prius. A tesztvezetések során egy sofőrnek kellett a kormánynál ülnie, hogy a számítógép hibája esetén beavatkozhasson. Önállóan a rendszámmal rendelkező autó sem merészkedhet az utakra - nem lehet például elküldeni a boltba - két főnek mindig tartózkodnia kell a kocsiban a nevadai szabályok szerint: az egyik ember a kormány előtt ül, a másiknak a számítógép képernyőjét kell néznie, amin a kocsi által tervezett útiterv látható.

Forrás: Jurvetson/Flickr
A bonyolult manőverekbe sem sül bele a Google-autó

A kocsi szoftverén dolgozó Sebastian Thrun szerint az autó több mint 225 ezer kilométert tett meg balesetmentesen. Az autó egyszer koccant, de arról sem a számítógép tehetett, hátulról gurultak bele a Priusba egy piros lámpánál.

A nevadai közlekedési hatóság igazgatója, Bruce Breslow szerint az autonóm autók lesznek a jövő közlekedési eszközei. Az állam tavaly márciusban változtatta meg a törvényeit, hogy az önálló autók kaphassanak jogosítványt és figyelemfelhívó piros rendszámot. Az állam távlati tervei között szerepel az is, hogy a nevadai polgárok is vehessenek autonóm kocsikat. A nevadai példát követve több állam, köztük a Google főhadiszállásának helyet adó Kalifornia is gondolkodik az autonóm autók engedélyezésében.